Pretraga

Medved: Hitne mjere i oporavak su iza nas, ušli smo u period obnove

A- A+

Prošlo je nešto više od pet mjeseci od razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije. U proteklom periodu Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske provodio je djelatnosti hitnog oporavka područja na kojem sada kreće proces obnove.

tomo medved

Petrinja nakon potresa; foto: Denis Gaščić | baustela.hr; u krugu Tomo Medved, potpredsjednik Vlade

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Tomo Medved prezentirao je nove planove Stožera civilne zaštite za potresom pogođeno područje.

– Iza nas je period hitnog oporavka neposredno nakon potresa koji je bio usmjeren na hitne mjere, odnosno oporavak i nužna saniranja štete. Sada smo ušli u period obnove koji podrazumijeva ponovno uspostavnu glavnih i osnovnih usluga i službi, započinje Medved osvrćući se na period od pet mjeseci od potresa na Banovini.

Upravljanjem procesima obnove nastoji se utjecati na to da taj oporavak bude integriran, objašnjava Medved, odnosno da se osigura povezanost i jedinstvo napora među ključnim akterima na svim razinama.

Pripreme za konstrukcijsku obnovu

Prioritetne aktivnosti usmjerene su na uklanjanje objekata koji prijete sigurnosti ljudi i okolnih objekata. Do sada je uklonjeno 110 objekata, od čega 29 poslovnih, 16 stambeno-poslovnih, šest višestambenih zgrada, 50 obiteljskih kuća, tri javna objekta te jedan sakralni i pet gospodarskih objekata. Dvadeset objekata trenutno je u procesu uklanjanja.

Zaprimljeno je 6669 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, a za taj vid obnove angažirano je 18 tvrtki.

– Do sad je završena obnova 60 obiteljskih kuća, u postupku uvođenja u obnovu je 100 obiteljskih kuća, a u sljedeća dva tjedna očekuje se uvođenje u obnovu još 400 obiteljskih kuća, dodaje Medved uz napomenu da je do sada ugovoreno i izvođenje radova na 360 obiteljskih kuća.

Izdvojeni članak

Nakon rješavanja konstrukcijske obnove triju zagrebačkih škola na red dolaze sakralne građevine

U tijeku je izrada za više od 1000 elaborata za nekonstrukcijsku obnovu objekata za čiju je izradu angažiran 21 projektant. Ponude za izradu projektne dokumentacije za obnovu 3000 oštećenih objekata otvaraju se 07. lipnja, a u pripremi je natječaj za izvođača radova njihove sanacije.

Započele su i pripreme za konstrukcijsku obnovu, kao i gradnju zamjenskih kuća, za što je do sada zaprimljeno 8532 zahtjeva.

– To podrazumijeva obnovu onih kuća koje su u prvom nalazu Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo označene žutim, njih 8457, i crvenim oznakama, njih 4740.

Medved: Hitne mjere i oporavak su iza nas, ušli smo u period obnove
Share via
Copy link
Powered by Social Snap