Pretraga

Nakon rješavanja konstrukcijske obnove triju zagrebačkih škola na red dolaze sakralne građevine

A- A+

Potresi koji su prošle godine pogodili područje grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na brojim su kulturnim dobrima Republike Hrvatske uzrokovali veliku štetu, posebice na svodovima i kupolama sakralnih građevina.

obnova kulturnih dobara

Obnova kulturnih dobara potresom pogođenih područja | foto: Ministarstvo kulture i medija

Međunarodno stručno-savjetodavno povjerenstvo za konstrukcijsku obnovu graditeljske baštine na potresom pogođenim područjima Republike Hrvatske, osnovano odlukom ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, održalo je drugu po redu sjednicu s temom obnove kupola i svodova velikih raspona.

Nakon rješavanja konstrukcijske obnove triju škola smještenih u povijesnim zgradama u Zagrebu na dnevni je red došlo pitanje obnove sakralnih građevina. Poseban naglasak stavljen je na sakralne građevine s iznimno zahtjevnim konstrukcijama poput Crkve sv. Katarine, antologijskog primjera europskog baroka, koja je u oba potresa pretrpjela velike štete.

sastanak ministarstvo kulture

Sjednica Međunarodnog stručno-savjetodavnog povjerenstva za konstrukcijsku obnovu graditeljske baštine na potresom pogođenim područjima Republike Hrvatske | foto: Ministarstvo kulture i medija

U četiri potresima najpogođenije županije, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj, oštećeno je 327 građevina sakralne arhitekture. Upravo zbog toga od iznimne je važnosti, navode iz Ministarstva kulture i medija, s najboljim hrvatskim i europskim stručnjacima pripremiti dokumentaciju i metode obnove.

Sljedeći primjeri istraživanja savjetodavne međunarodne komisije bit će zahtjevna obnova barokne crkve svete Marije Magdalene u Selima kraj Siska i crkve Uznesenja Marijina u Pokupskom.

Copy link
Powered by Social Snap