Pretraga

Ministar odgovorio predstavniku stanara koji je prikupio šest kilograma dokumentacije za obnovu: Može se!

A- A+

Pitanje prikupljanja dokumentacije za potrebe predaja zahtjeva za obnovu nakon potresa još uvijek otvara brojna pitanja, iako su aplikacijom e-Obnova i otvaranjem Informativnog centra Obnova ljudi iz Vlade željeli koliko-toliko ubrzati cijeli proces i što je više moguće smanjiti broj potrebne papirologije. Ipak, priča jednog predstavnika stanara i odgovor ministra Horvata pokazuju da je predaja zahtjeva ipak nešto drugačija.

Dokumentacija, ministar Darko Horvat | foto: Ilustracija, Vlada RH

U emisiji ‘U mreži prvog‘ na godišnjicu zagrebačkog potresa govorilo se o procesu obnove, a gostovao je ministar Horvat.

Hrvatski radio ugostio je u svojoj emisiji ‘U mreži prvog’ ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata koji je komentirao proces obnove godinu dana nakon zagrebačkog potresa, 22. ožujka 2020.

Svoju priču u emisiji je predstavio i predstavnik stanara zgrade koja je nakon potresa dobila crvenu oznaku, Alan Čaplar. Njegova priča nije iznenadila mnoge, ali reakcija ministra Horvata itekako je.

Kilogrami dokumentacije za obnovu

Čaplar je svoj dom napustio prije godinu dana. Oštećenja na zgradi su tolika, da kako kaže, u pukotine može staviti čitav dlan. Ipak, nadao se da će njegova zgrada u godinu dana imati ojačane zidove.

– Prvo smo napravili hitni popravak dimnjaka, pa smo čekali zakon, uputili obrasce, objašnjava Čaplar.

Prikupljena je i sva dokumentacija, kako bi se proces obnove što je više moguće ubrzao.

– Dobili smo studiju, glavni i mehanički projekt, procjene troškova, dozvole, odobrenja, potvrde, izvatke, odluke. Tako je nastala hrpa od šest kilograma dokumenata koje smo početkom veljače predali Ministarstvu, ali još uvijek, kao i svi drugi, čekamo obnovu, dodaje.

Izdvojeni članak

Velika priča iz zagrebačkog centra koja budi nadu: Zbog odluke o samostalnoj obnovi zgrade uskoro završavaju radove

Na priču Alana Čaplara ministar Horvat dao je neočekivan komentar.

– Je li nečega ima 6 ili 9 kilograma, gospodin je svjedok da se sve što se trebalo može prikupiti, odgovara.

Ovakva ministrova izjava iznenađujuća je i šokantna u kontekstu svega što je do sada o procesu prijave za obnovu rečeno. Podsjetimo, početkom veljače pisali smo o online edukaciji Hrvatske gospodarske komore o procesu obnove zgrada nakon potresa, a na kojoj je gostovao i Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu, koji je tom prilikom rekao iduće.

– Razumijem da vam je kompleksno, i nama je bilo, dodao je Vanđelić na brojna pitanja o Zakonu o obnovi te napomenuo kako nije moguće da je potrebno devedeset dokumenata i da to može značiti da nisu uređeni imovinsko-pravni odnosi u zgradi, to jest njena papirologija.

Copy link
Powered by Social Snap