Pretraga

Na obnovi radi 10.000 zaposlenika, 204 firme, a za obnovu javnih zgrada dosad utrošeno 844 milijuna eura

A- A+

U okviru Saborske rasprave o provedbi Zakona o obnovi nakon potresa istaknuto je kako se kroz posljednjih 6 mjeseci značajno ubrzala dinamika otvaranja gradilišta u svim sektorima. Kao i da će sav novac iz Fonda za solidarnost biti utrošen do 30. lipnja.

grad zagreb katedrala

Grad Zagreb | foto: Grad Zagreb

Hrvatski Sabor raspravio je Izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi nakon potresa u 2021. godini, uz napomenu kako se u svome uvodom izlaganju potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, na obnovu u 2021. nije niti osvrnuo što je uzrokovalo snažne oporbene reakcije. Naime, Bačić je u izlaganju govorio isključivo o aktualnoj situaciju veznoj uz obnovu nakon potresa iznosivši podatke o utrošenim sredstvima koji je ne sežu dalje od dana kada je stupio na ministarsku poziciju – 17. siječnja 2023. godine. Sve uz obrazloženje da trenutno Izvješće iz 2021. godine „ljude ne zanima“.

Oporoba nezadovoljna što Bačić ignorira izvješće iz 2021.

Podsjetio je da je Hrvatska za obnovu nakon potresa iz Fonda solidarnosti EU dobila jednu milijardu i 3 milijuna eura za obnovu zgrada javne namjene na potresom pogođenim područjima, te da je ugovoreno oko 1.325 projekata ukupne vrijednosti 3,2 milijardi eura. Osim iz europskog  Fonda solidarnosti, 1,2 milijardi eura dobit će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a ostalu milijardu eura će državni proračun preuzeti na sebe.

Istaknuto je i kako je za obnovu zgrada javne namjene u siječnju 2023. godine bilo utrošeno 370 milijuna eura iz EU Fonda solidarnosti, dok ta brojka danas iznosi 844 milijuna eura. Uz zaključak kako će aktualnom dinamikom utroška sredstava iz Fonda za ovu namjenu do 30. lipanja ona biti iskorištena.

Izdvojeni članak

Obnova zagrebačke katedrale: Moći će podnijeti potrese jačine do šest stupnjeva prema Richteru

Osvrnuo se i na to kako su veliki napori uloženi u obnovu zgrada javne namjene s obzirom na to da je u velikom broju slučajeva riječ o zahtjevnim projektima sanacije višestoljetnih objekata. Procjena je da je se u ovome kontekstu dnevno u obnovu nakon potresa utroši 4,5 milijuna eura.

Na obnovi angažirano 205 građevinskih tvrtki i 10.000 zaposlenika

Bačić je naveo i da je na projektima i poslovima iz Fonda solidarnosti angažirano 205 hrvatskih građevinskih tvrtki i više od 10.000 njihovih zaposlenika što za rezultat ime rast BDP-a, te povećanje udjela građevinskog sektora u BDP-u na 5 posto.

Istaknuto je i kako je novi Zakon o obnovi bitno ubrzao proces izdavanja rješenja za obnovu obiteljskih kuća i stambenih zgrada, te da se trenutno dnevno izdaje njih približno 450. No, isto tako, da otvaranje novih gradilišta jačom dinamikom priječi javna nabava s obzirom na to da ponude izvođača radova uopće ne pristižu u 80 posto slučajeva. Unatoč tomu, rekao je Bačić, na području Banovine je kroz protekla 3 mjeseca završeno 30 zamjenskih kuća, a do kraja srpnja 2023. ukupno bi njih 135 trebalo biti ili završeno ili u procesu obnove.

Rečeno i kako su konačno ispražnjena tri od jedanaest kontejnerskih naselja, da se upravo nastoji u danima koji slijede isprazniti još dva, te kako se u ovom trenutku radi 600 nekonstrukcijskih obnova kuća onih sugrađana koji žive u kontejnerima pored svojih kuća.

Copy link
Powered by Social Snap