Pretraga

Obnova zagrebačke katedrale: Moći će podnijeti potrese jačine do šest stupnjeva prema Richteru

A- A+

Obnova zagrebačke katedrale bit će fokusirana na protupotresno jačanje, ali i očuvanje njezine arhitektonske i kulturne vrijednosti. Istražni i restauratorski radovi na obnovi dvora su počeli već 2020. godine, a dovršetak prve faze obnove katedrale se očekuje krajem lipnja iduće godine.

U prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen proces obnove kompleksa zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora. Prof. dr. sc. Domagoj Damjanović, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavio je prisutne članove projektnog tima zaduženoga za konstrukcijsku obnovu katedrale.

U timu će biti prof. dr. sc. Damir Lazarević, dipl. ing. građ., autor koncepta konstrukcijske obnove; izv. prof. dr. sc. Josip Atalić, dipl. ing. građ., glavni projektant konstrukcijske obnove; prof. dr. sc. Davor Skejić, dipl. ing. građ., projektant čeličnih skela; Milan Crnogorac, dipl. ing. građ., glavni revident projekta konstrukcijske obnove. U projektu sudjeluju i tvrtke Toding, Studio Arhing te Foretić i sinovi.

Prof. Lazarević predstavio je oštećenja na katedrale te dosad učinjene radove. Istaknuo je kako će se katedrala ojačati čeličnom konstrukcijom, no ojačanja će biti izvedena tako da ne narušavaju estetiku katedrale. Govoreći o budućim radnjama prof. Lazarević naglasio je kako se očekuje da će katedrala u budućnosti moći podnijeti potrese jačine do šest stupnjeva prema Richteru bez većih oštećenja i ugrožavanja sigurnosti vjernika i posjetitelja.

Izdvojeni članak

Lusteri u Zagrebačkoj katedrali dar su kockarnice iz Las Vegasa

Prva faza obnove katedrale, u kojoj će se otkloniti oštećenja na konstrukciji katedrale i postaviti zaštitne, potporne i radne skele, prema riječima revidenta Milana Crnogorca, trebala bi završiti do kraja lipnja iduće godine. Cilj je katedralu, kao hrvatsku identitetsku građevinu, značajno protupotresno ojačati te sačuvati njenu arhitektonsku i kulturnu vrijednost.

Obnova dvora

Voditelj projekta obnove i sanacije Nadbiskupskoga dvora Boris Blažević, dipl. ing. građ., predstavio je prisutne članove tima koji rade na obnovi dvora: Nikolu Miletića, dipl. ing. građ., projektanta sanacije i ojačanja; prof. dr. sc. Borisa Trogrlića, dipl. ing. građ., glavnog revidenta konstrukcijske obnove; te Nives Maksimović Vasev, višu restauratoricu i voditeljicu restauratorskih radova.

Blažević je istaknuo kako su istražni i restauratorski radovi na dvoru započeli u devetom mjesecu 2020. godine, a polovicom ove godine odobrena je projektna dokumentacija te je započela izvedba radova konstrukcijske obnove. Dosad je izvršeno više od 20% planiranih radova.

Istaknuto je kako je na ovom kompleksnom projektu izrazito važna interdisciplinarna suradnja stručnjaka koja je prisutna u procesu obnove kompleksa zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora.

Copy link
Powered by Social Snap