Pretraga

Lusteri u Zagrebačkoj katedrali dar su kockarnice iz Las Vegasa

A- A+

Jeste li znali da su lusteri u Zagrebačkoj katedrali nekad krasili kockarnicu u Las Vegasu? U sklopu obnove je Katedrala prije više od 20 godina na dar dobila lustere iz Gold Coast kasina, a cijelu priču su nam potvrdili iz Turističke zajednice grada Zagreba.

luster Zagrebačka katedrala

luster u Zagrebačkoj katedrali | foto: Turistička zajednica grada Zagreba, M.Vrdoljak

Zagrebačka katedrala je u sklopu višegodišnje obnove 2001. godine dobila novu rasvjetu koja je stigla, ni manje ni više, nego iz Las Vegasa. Naime, krajem iste godine se preuređivao i Gold Coast kasino u Las Vegasu. Tijekom preuređenja kasina skinuti su lusteri koji su trebali biti stavljeni na dražbu, no u cijelu priču se umiješao hrvatski doseljenik Stefan Sankić. Na prijedlog svoje majke, Sankić, koji je radio u kockarnici, je pitao vlasnika kasina Michaela Gaughana želi li donirati lustere. Gaughan se s time složio te je zagrebačkoj katedrali odlučio donirati sva tri lustera, a fotografije je zatražio nakon što su postavljeni.

Izdvojeni članak

Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole i arhitekt koji je promijenio izgled grada Zagreba

Postavljeni bez ijednog zabijenog čavla

Prije postavljanja lusteri su temeljito očišćeni, a s njih su skinute velike staklene kugle i pozlaćene trake koje su, prema riječima stručnjaka, stvarale dodatno opterećenje. Veći prostor za postavljanje nije pronađen pa je odlučeno da se lusteri privremeno postave na strop katedrale. Prvi luster postavljen je iznad glavnog oltara 7. prosinca 2001. prije večernje mise. Tijekom postavljanja, katedrala nije oštećena jer su korišteni postojeći otvori, a za njihovo postavljanje nije bilo potrebno zabiti niti jedan čavao.

lusteri u Zagrebačkoj katedrali

lusteri u Zagrebačkoj katedrali | foto: Turistička zajednica grada Zagreba, M.Vrdoljak

Do 2001. godine Katedrala je imala rasvjetne kutije iz vremena Hermanna Bolléa koje nisu bile dovoljno jake. Lusteri iz kasina pokazali su se vrlo praktičnim jer su zaklinjali pogled na gotovo crni strop koji je do tada čekao obnovu. Uz svaki od tri lustera nalazi se mala ručna dizalica koja im omogućava jednostavno održavanje.

Brojni vjernici nisu bili zadovoljni podrijetlom lustera, te su tvrdili da im nije mjesto u katedrali, kao i da simboliziraju kič. Unatoč kritikama, Kaptol ih nije mijenjao već je uložio novac u brojne radove na obnovi crkve.

Lusteri u Zagrebačkoj katedrali dar su kockarnice iz Las Vegasa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap