Pretraga

Naknadna podrhtavanja tla povećavaju brojke: Na Banovini do sada uklonjeno više od 50 oštećenih objekata

A- A+

Prošlogodišnji prosinački potresi na brojnim objektima u Sisačko-moslavačkoj županiji napravili su trajnu štetu. Kako bi se zaštitila sigurnost ljudi i započeo proces obnove Banovine provodi se uklanjanje oštećenih objekata čija se rekonstrukcija ne može ili ne bi bila isplativa provoditi. Do sada je uklonjeno više od 50 takvih objekata uključujući i objekte kompleksa starog Gavrilovića.

Uklanjanje objekata na području Banovine | foto: Stožer civilne zaštite

Tijekom prošlotjedne sjednice Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Tomo Medved obavijestio je da je na području Banovine u tijeku intenzivno uklanjanje objekata te da je do sada prijavljeno oko 500 takvih koji prijete sigurnosti građana.

Prošlogodišnji potresi na području Banovine napravili su značajnu štetu na brojnim objektima. Stožer civilne zaštite, na čelu kojega se nalazi potpredsjednik Vlade Tomo Medved, provodi aktivnosti na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije od kojih je jedna od važnijih upravo uklanjanje objekata koji više nisu pogodni za uporabu zbog čega prijete sigurnosti ljudi. Uklanjanje oštećenih objekata jedan je od preduvjeta provođenja obnove potresom pogođenih područja.

Do sada je na području Banovine uklonjeno više od 50 takvih objekata.

Uklanjanje objekata u Sisku, Petrinji i Glini

Na području grada Siska provodi se uklanjanje obiteljske kuće na adresi Greda 251. Tijekom proteklih dana uklonjene su četiri obiteljske kuće oštećene u prosinačkim potresima. Prije početka radova na uklanjanju objekata njihovi vlasnici potpisali su izjavu kojom daju suglasnost da se urušeni stambeni objekti temeljito uklone.

Objekti se uklanjaju i u širem središtu Gline. U tijeku je uklanjanje građevina čija je statika narušena potresom što ih čini prijetnjom za okoliš u kojem se nalaze. U Petrinjskoj ulici na broju 17 danas je započelo uklanjanje jedne obiteljske kuće, a u tijeku su i pripreme uklanjanja obiteljske kuće u Hrvatskoj ulici.

Izdvojeni članak

Potpisan ugovor o radovima na Domu za starije i nemoćne u Petrinji vrijedan preko tri milijuna kuna

Brojne zgrade u Petrinji pretrpjele su veliku štetu. Jedna od njih, u Gajevoj ulici na broju 3A, u prosinačkom potresu teško je oštećena, a naknadna podrhtavanja tla dodatno su remetila već narušenu statiku zbog čega je donesena odluka o temeljitom uklanjanju objekta koje je započelo krajem prošlog tjedna.

Tijekom proteklih dana u samom središtu Petrinje u Ulici Artura Turkulina, na brojevima 7 i 9, trajalo je uklanjanje objekata s obilježjima historicizma. Uklanjanju se pristupilo s posebnom pozornošću uz nadzor konzervatorske službe. Do sada je u Petrinji uklonjeno više od 20 objekata poslovne i stambene namjene te 16 objekata u sklopu kompleksa starog Gavrilovića.

Copy link
Powered by Social Snap