Pretraga

Obnova Hrvatskog glazbenog zavoda teče po planu: Prva faza radova vrijedna 58 milijuna kuna

A- A+

Radovi na obnovi zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda teku prema planu. Trenutno se odvija prva faza obnove vrijedna 58 milijuna kuna, a završetak konstrukcijskog dijela obnove predviđen je za proljeće 2023. godine.

Hrvatski glazbeni zavod | Grad Zagreb

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet, obišao je radove na konstrukcijskoj i statičkoj obnovi zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda. Bio je u društvu ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, predsjednice Hrvatskog glazbenog zavoda Romane Matanovac Vučković, glavnog projektanta Romana Šilje iz projektnog ureda Normala d.o.o. koji je zadužen za obnovu.

– Hrvatski glazbeni zavod je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i kao takvo je posebno zahtjevno za obnovu jer se moraju pomiriti kontradiktorni zahtjevi. S jedne strane moramo zgradu ojačati kako bi izdržala i najjače potrese, a s druge strane mora izgledati što sličnije onoj staroj, rekao je Korlaet.

Izdvojeni članak

Potpisan ugovor o projektiranju nove zgrade KBC-a Zagreb: Projektanti će koštati 4 milijuna eura

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je kako se radi o prvoj fazi obnove vrijedne 58 milijuna kuna, koja se u cijelosti financira iz Fonda solidarnosti. Završetak konstrukcijskog dijela obnove predviđen je za proljeće 2023. Predsjednica HGZ-a, Matanovac Vučković, zahvalila je na podršci i dodala kako se nada da će opravdati dobiveno povjerenje i financijska sredstva.

Hrvatski glazbeni zavod | Grad Zagreb

Zgrada zavoda svečano je otvorena 1876. godine u Gundulićevoj ulici, a gradili su ju Janko Grahor i Franjo Klein. Zgrada je nastradala i u potresu 1880. godine, točnije, nastradalo je stubište koje vodi u koncertnu dvoranu. Popravak stubišta, kao i neke manje zahvate u prizemlju, izveo je Herman Bollé.

Obnova Hrvatskog glazbenog zavoda teče po planu: Prva faza radova vrijedna 58 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap