Pretraga

Obnova slavne piramide sablaznila stručnjake, uništavaju li građevinci kulturnu baštinu?

A- A+

Jednom od sedam svjetskih čuda vraća se originalni izgled. U procesu obnove je Mikerinova piramida u Gizi. U podnožje ove najmanje od tri slavne piramide u egipatskoj Gizi, postavljaju se blokovi granita. Izvođenje granitnog sloja na piramidi vratit će joj prvotni vizualni identitet. Izvorno je bila obložena ovim materijalom, ali je s vremenom izgubila dio pokrova. Predviđeno je da će radovi trajati tri godine, a obnova je zabrinula egiptologe i arheologe.

Obnova Mikerine piramide

Obnova Mikerinove piramide u Gizi | Foto: screenshot Ancient Architects/YouTube

Arhitektura i izgradnja piramida stoljećima budi mnoga pitanja. Jedna od njih, ona Mikerinova u Gizi trebala bi dobiti stari izgled. To će se ostvariti postavljanjem granitnog sloja, kojim je piramida originalno bila obložena. No, zub vremena donio je svoje pa je tijekom godina izgubila dio pokrova. Za realizaciju projekta zadužena je egipatsko – japanska misija. Planirano je da će radovi trajati tri godine, a rezultat će biti ‘egipatski dar svijetu u 21. stoljeću’.

Na društvenim mrežama pojavio se video u kojem radnici postavljaju granitne blokove u podnožje Mikerinove piramide. Komentara je bilo raznolikih. Stručnjaci su se zabrinuli zbog uništavanja kulturne baštine, a ostali su samo bili sarkastični. Egiptologinja Monica Hanna napisala je da ‘sva međunarodna načela o obnovama zabranjuju takve intervencije’ i pozvala sve arheologe da ‘odmah reagiraju’. Oni sarkastični pitali su se kada će biti isplanirano izravnavanje tornja u Pisi.

Egipat je država kojoj turizam donosi deset posto BDP-a. Urbano planiranje i očuvanje kulturne baštine postalo je goruća tema zbog nedavnog uništenja čitavih povijesnih područja glavnog grada Kaira. Situacija je dovela do snažne mobilizacije civilnog stanovništva, kojem je zabranjena politička aktivnost. U fokus je došla džamija Abu al-Abasa al-Mursija u Aleksandriji. Izvođač radova je na obnovi džamije iz petnaestog stoljeća odlučio prebojati stropove pa su egipatske vlasti najavile istragu, piše jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

[FOTO] Jeste li znali da i Rim ima svoju piramidu?

Mikerinova piramida najmanja je od tri piramide u egipatskoj Gizi. Uz najveću Keopsovu i Kefrenovu, Mikerinova piramida nalazi se na obali rijeke Nil. Nekada je bila visoka 66, a danas 62 metra. Osnova egipatskih piramida obično je stjenovita, ali ova je građena od vapnenačkih blokova.

Obloga konstrukcije sastojala se od Asuanskog crvenog granita. Ovaj dio je sačuvan do danas zahvaljujući velikim naslagama pijeska. Iznad su bile bijele ploče vapnenca, a vrh piramide izgrađen je od crvenog granita. Sve do početka 16. stoljeća piramida je imala dvobojnu oblogu.

Ako ste se ikada pitala na koji je način tekla izgradnja velikih piramida i kako su postigli da je njihova strukturalna nosivost savršena, više možete saznati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap