Pretraga

Najveća misterija u povijesti čovječanstva: Kako su izgrađene piramide?

A- A+

Ima puno teorija, no nema dokaza kako su Egipćani izgradili piramide. Izgrađene su nekoliko tisuća godina prije Krista, bez modernih tehnologija, a blokovi u piramidama iznose do 70 tona i postavljani su na velike visine. Osim toga, strukturalna nosivost piramide dovedena je do savršenstva.

Keopsova piramida | Unsplash

Najpoznatije tri piramide u Egiptu nalaze se osam kilometara jugozapadno od Gize i 15 kilometara od centra glavnog grada Kaira. Od sedam svjetskih čuda, jedino one su još uvijek postoje. Najveća piramida je Keopsova (138 metara), koji je vladao oko dvije i pol tisuće godina prije Krista. Preostale dvije piramide su Kefrenova (136 metara) i Mikerenova (61 metar). Osim što je fascinantno što su Egipćani uspjeli podizati teške kamene blokove na visine od preko sto metara, fascinantno je što one i dalje postoje, strukturalno jednake, i četiri tisuće godina poslije.

Tehnika izvlačenja kamenih blokova pomoću rampi

Istraživači u Egiptu otkrili su 4.500 godina star sustav rampi koji se koristio za izvlačenje kamenja od alabastera iz kamenoloma, a izvješća sugeriraju da bi se to moglo primijeniti na izgradnju piramida. Ipak, dok je sustav rampe značajno tehnološko otkriće, veza s piramidama nije dokazana. Drevni kamenolom se nalazi na Crvenom moru. Sustav rampi datira još iz vremena vladavine faraona Khufua, koji je izgradio Veliku piramidu u Gizi.

Ovaj sustav sastoji se od središnje rampe koja s obje strane ima stube. Uz stube koje prate rampu, bili su postavljeni veliki, čvrsti stupovi. Sanjke su nosile kameni blok i bile pričvršćene užadima za stupove. Tako su stari Egipćani uspjeli izvući blokove alabastera iz kamenoloma na vrlo strmim padinama, od 20 posto ili više.

Izdvojeni članak

Rimljani su revolucionarizirali građevinarstvo: Njihovi mostovi još su uvijek u funkciji

Piramide u Gizi | Unsplash

No, taj sustav nije moguće tek tako primijeniti na izgradnju piramida. Najviša piramida je visoka 138 metara, a rampa kuta manjeg od 20 stupnjeva morala bi biti jako visoka i duga.

Stručnjaci su teoretizirali da su Egipćani mogli koristiti ravne rampe koje su išle uz vanjske zidove piramide, rampe koje su zakrivljene oko tih zidova ili sustave rampi unutar same piramide.

Tehnike izgradnje razvijane su godinama

Prvu i najveću piramidu u Gizi izgradio je faraon Khufu (vladavina je započela oko 2551. pr. Kr.). Njegova piramida, koja je danas visoka 138 metara, poznata je kao ‘Velika piramida’ i antički pisci su je smatrali svjetskim čudom. Tehnike korištene za izgradnju piramida u Gizi razvijane su stoljećima, sa svim problemima i preprekama s kojima bi se suočio svaki današnji arhitekt ili inženjer građevinarstva.

Piramide su nastale iz jednostavnih pravokutnih ‘mastaba’, grobnica koje su građene u Egiptu prije više od 5.000 godina, prema nalazima do kojih je došao arheolog Sir Flinders Petrie. Veliki napredak dogodio se tijekom vladavine faraona Djosera (vladavina je započela oko 2630. pr. Kr.). Njegova grobnica mastaba u Saqqari započela je kao jednostavna pravokutna grobnica prije nego što se razvila u šesteroslojnu stepenastu piramidu s podzemnim tunelima i prostorijama.

Keopsova piramida | Unsplash

Još jedan skok u tehnikama izgradnje piramida dogodio se za vrijeme vladavine faraona Snefrua (vladavina je započela oko 2575. pr. Kr.), koji je sagradio najmanje tri piramide. Umjesto konstruiranja stepenastih piramida, Snefruovi arhitekti razvili su metode za projektiranje ravnih, pravih piramida.

Čini se da su Snefruovi arhitekti zapali u probleme. Jedna od piramida koju je izgradio na mjestu Dashur, danas je poznata kao ‘savijena piramida’ jer se kut piramide mijenja djelomično prema gore, dajući strukturi savijen izgled. Znanstvenici općenito smatraju da je zakrivljeni kut rezultat pogreške u nacrtu.

Snefruovi arhitekti naučili su na svojim greškama i druga piramida u Dashuru, danas poznata kao ‘crvena piramida’ ima konstantan kut, što je čini pravom piramidom. Snefruov sin, Khufu, učit će na greškama svog oca i ranijih prethodnika kako bi izgradio ‘Veliku piramidu’, najveću piramidu na svijetu.

Izdvojeni članak

Jeste li znali da se u Hrvatskoj može živjeti na vodi? U nekim državama je to ilegalno

Konstrukcija piramide

Piramidu je nemoguće izgraditi na pijesku jer on tone. Egipćani su kopali pijesak dok nisu došli do kamenog tla. Kameno tlo su izravnali do savršenstva. Najpopularnije teorija govori da su u temeljima piramide lijevali vodu, a ovisno o kutu razine, viši dio su ravnali. Oko piramida i dan danas postoje ostaci kamenoloma iz kojih su rezali kamene blokove za izgradnju.

U piramidu postoji glavni ulaz koji je bio lukavo sakriven prema vrhu piramide. Danas, turisti za ulaz koriste rupu pljačkaša iz devetog stoljeća ove ere, koji su pri dnu probili blokove s namjerom da opljačkaju grobnice. Glavna grobnica, faraona Keopsa, nalazi se u srcu piramide. Do nje se dolazi uskim prolazom zvanim ‘Velika galerija’. Strop je viši od devet metara, a široka je 3,3 metra.

Velika galerija | Screenshot/Youtube

Keopsova grobnica je misteriozna. U njoj se nalazi samo sarkofag Keopsa, u jednom kamenom komadu, bez ikakvih poruka ili obilježja. Ostatak grobnice je potpuno prazan. Ne zna se je li doista oduvijek prazna ili je opljačkana. Druga misterija je što je sarkofag pet centimetara širi od jedinog ulaza u grobnicu. Pošto je sarkofag napravljen od jednog komada kamena, nikada nije objašnjeno kako je unesen unutra. Najčešće objašnjenje je da je unesen prije nego je završena izgradnja piramide.

Strop u grobnici je potpuno ravan. Kako ravan strop može držati cijelu težinu piramide na sebi? Iznad grobnice nalazi se mala prostorija. Iznad te male prostorije je još jedna, pa još jedna, i tako do vrha. Time težina piramide nije na stropu grobnice, nego je raspoređena po bočnim stranama.

Pozicija Keopsove grobnice | Screenshot/Youtube

Kameni blokovi su toliko savršeno izrezani i naslagani jedan na drugi da je dan danas nemoguće ugurati komad papira između njih. Govorimo o građevinarstvu starom četiri i pol tisuće godina.

Dvije su glavne teorije izgradnje piramide. Velikom rampom ili ‘cestom’ koja je išla spiralno oko vanjskih strana piramide. Kao što sam rekao, rampa bi morala biti duga 400 metara i postepeno se penjati na 138 metara visine. Teorija spirale nije potvrđena jer nema nikakvih dokaza na vanjskim dijelovima piramide, a da bi ta spirala mogla podnijeti ogromne težine, morala je biti napravljena od čvrstog materijala.

Izdvojeni članak

Uskršnje čudo? U bazilici Svetog groba otkriven drevni oltar, pronašli ga istraživači

Piramide su savršeno orijentirane

Istraživači su primijetili da su Egipćani imali sposobnost vrlo precizno poravnati strukture prema pravom sjeveru, nešto što je moglo pomoći u planiranju piramida. Glen Dash, inženjer koji proučava piramide u Gizi kao dio Ancient Egypt Research Associates (AERA), primijetio je da je Keopsova piramida usmjerena prema pravom sjeveru unutar jedne desetine stupnja.

Nije potpuno jasno kako su se stari Egipćani znali orijentirati toliko precizno. U izvješću objavljenom nedavno u biltenu AERA-e, Dash je napisao da su se vjerojatno orijentirali pomoću zvijezde Sjevernjače.

Copy link
Powered by Social Snap