Pretraga

Uskršnje čudo? U bazilici Svetog groba otkriven drevni oltar, pronašli ga istraživači

A- A+

Izraelski istraživači vjerojatno su otkrili drevni oltar u bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu koji je stoljećima bio skriven od očiju javnosti, stiješnjen uza zid stražnjeg hodnika. Radi se o kamenoj ploči koju su turisti dugo koristili za urezivanje grafita, a istraživači sada vjeruju da je ostatak iz Križarskih ratova.

Bazilika Svetog groba | Foto: Unsplash

Kamen dimenzija 2,5 x 1,5 metra se pokazao vrlo dragocjenijim kada je, tijekom nedavne obnove crkve, tradicionalnog mjesta Isusova raspeća i pokopa, otkrivena i njegova druga strana.

Jedna je strana kamene ploče išarana grafitima, a na drugoj su ostaci ornamenata, piše Reuters,  a prenosi NBC News. Oltar je zamijećen prilikom rada na podupiranju edikule odnosno malog svetišta koje štiti mjesto na kojemu je pokopan Isus.

Istraživači vjeruju da ornamenti koje su otkrili na skrivenom dijelu ploče ukazuju na to da se radi o dijelu ukrašenog pročelja visokoga srednjovjekovnog oltara iz križarskih vremena. Amit Re’em iz Izraelske uprave za starine koji je nadzirao restauratorske radove smatra kako se radi o nevjerojatnom artefaktu.

Bazilika Svetog groba | Foto: Unsplash

Imena istraživača bit će javno poznata tek krajem godine

Metoda ukrašavanja kamena, po sadašnjim informacijama, kombinira klasičnu, bizantsku i ranoislamsku umjetnost. Za nju je karakteristično da se fino rezane pločice od šarenog mramora koriste za popunjavanje kružnih gravura na kamenu. Slični oltari pronađeni su u rimskim crkvama iz 12. i 13. stoljeća.

Znanstvenici su rekli da su oltari sa sličnim geometrijskim uzorkom pronađeni u crkvama u Rimu iz 12. i 13. stoljeća, a ovo jeruzalemsko otkriće odgovara i ranijim arheološkim nalazima i izvještajima hodočasnika o križarskoj posveti crkve i oblikovanju njezina glavnog oltara 1149. godine.

Re’em smatra da su oltar koristili katolički svećenici za svoje mise sve dok križari nisu napustili Jeruzalem, a krajnje je oštećeno u požaru 1808., nakon što ga je koristila grčka pravoslavna crkva. Krajem godine očekuje se objava imena istraživača.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap