Pretraga

Galerija: Spoj tradicijske gradnje i moderne arhitekture u Tirolskim Alpama

A- A+

Snježnu idilu Tirolskih Alpi u zapadnoj Austriji upotpunila je moderna interpretacija alpske tradicijske gradnje. Ovaj arhitektonski biser prigodnog naziva ‘Vidikovac Alpbahtal’ visok je 13 metara i ima 316 kvadrata, a smjestio se iznad sela Alpbahtal u kojem se nalazi skijaški centar. Estetski vrijedan rad arhitektonskog studija Snøhetta iz Norveške, zapravo je dio mreže žičare koja vodi do samog objekta te prostor s panoramskim pogledom.

Vidikovac Alpbahtal1

Vidikovac Alpbahtal | Foto: Christian Flatscher

Nijedan arhitekt neće ostati ravnodušan pri pogledu na objekt ‘Vidikovac Alpbahtal’, izvrstan primjer moderne arhitekture inspirirane alpskom tradicijskom gradnjom. Sa svojih 13 metara i 316 kvadrata, konstrukcijski je u potpunosti izveden od drveta, a fasada mu je od kamena. Objekt u Tirolskim Alpama koji je zapravo dio mreže žičare za skijaše i ostale posjetitelje, čini savršeno mjesto za kratki predah i uživanje u zadivljujućem pogledu.

‘Vidikovac Alpbahtal’ satoji se od sobe s panoramskim pogledom u kojem se nalaze veliki prozori i pružaju impresivan pogled na okolne pejzaže. Izgled panoramske sobe na prvom katu inspiriran je tipičnim interijerima kuća u tirolskim selima. Kontrolna soba za žičaru smještena je u betonskoj bazi objekta, piše Arch Daily.

Donji dio dvokatne sobe obložen je drvenim zidnim oblogama, dok je u gornjem dijelu vidljiva krovna konstrukcija. Prostor je neformalno organiziran pa dopušta slobodnije biranje odakle ćemo uživati u pogledu. Iako je objekt savršen zaklon od snažnog alpskog vjetra, nema ugrađeno grijanje. Sam vrh vidikovca pruža otvoreni pogled u svim smjerovima.

Izdvojeni članak

Galerija: Neodoljiva albanska ljepotica od kamena i stakla iz radionice Plis Ateliera

Povodom desetogodišnjice rada skijaškog centra u austrijskom selu Alpbahtalu, napravljen je ‘Vidikovac Alpbahtal’. Tom je prigodom investirano u novu žičaru Hornbahn 2000, a za izgradnju vidikovca angažiran je proslavljeni norveški arhitektonski studio Snøhetta.

Na drugom kraju svijeta, u Kini, nalazi se kompletan grad u potpunosti napravljen od snijega i leda. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap