Pretraga

Video: Grad u Kini vrijedan 500 milijuna dolara napravljen je od snježnih i ledenih skupltura

A- A+

U Kini možete vidjeti jedan od najvećih gradova napravljenih od snijega i leda. Vizuru kineskog grada Harbina na sjeveroistoku Kine krasi jedna od najvećih snježnih i ledenih atrakcija na svijetu. Ledene skulpture napravljene su u sklopu Međunarodnog festivala skulptura od leda i snijega koji se tamo održava već 40 godina. Za izgradnju koja je koštala oko 500 milijuna dolara bilo je potrebno oko mjesec dana, a proći će otprilike dva mjeseca da se grad u potpunosti otopi.

Međunarodni festival leda i snijega u Harbinu

Međunarodni festival leda i snijega u Harbinu | Foto: screenshot Toptenism/YouTube

Kineski grad Harbin već je godinama jedno od najposjećenijih zimskih turističkih odredišta i pravi raj za fotografe. Na Međunarodnom festival skupltura od leda i snijega koji se tamo održava, moći ćete vidjeti neke od najimpozantnijih skupltura koje podsjećaju na pravi ledeni grad. Za oko 500 milijuna dolara vrijednu izgradnju bila je potrebno oko mjesec dana, a dva će trebati da se sve skulpture otope.

Snježne i ledene skulture u Harbinu napravljene su od ledenih blokova uzetih sa smrznute površine rijeke Songhua. Koriste se razne vrste pila za rezanje leda, dlijeta i šiljci za led. Kako bi napravili prozirne ledene blokove poput stakla, koristi se deionizirana voda. Raznobojna svjetla koja ukrašavaju festival zapravo daju boju ledu i tako ovaj snježni prizor čine još ljepšim. Skulpture uključuju zgrade i spomenike različitih arhitektonskih tipova i stilova, životinje, ljude i mitska stvorenja, ledene tobogane i još mnogo toga. 

@trainpal

❄️Ice and Snow World in Harbin is one of the biggest winter attractions in the world. The whole ice city is built in a month costing up to 500mil dollars and can stay intact only for two months for the visitors before it melts down 🫠❄️🥶😍 #iceandsnow #harbin #china #harbinicefestival #icefestival

♬ original sound – TrainPal

Međunarodni festival skupltura od leda i snijega sastoji se od brojnih natjecanja u izrađivanju ledenih skulptura, zimskog ribolova, puštanja ledenih lampiona, klizanja, jedrenja na ledu, sanjkanja, hokeja i nogometa na ledu, brzog klizanja, natjecanja u skijaškom trčanju i alpskom skijanju i ostalih aktivnosti koje obično traju od 20. prosinca do veljače. Službeno otvorenje festivala je 5. siječnja.

Izdvojeni članak

Jahorina: Novi skijaški kompleks na mjestu olimpijskog ‘Igrišta’ iz 1984.

Festival u Harbinu jedan je od četiri najveća svjetska festivala leda i snijega, zajedno s japanskim Sapporo Snow Festivalom, kanadskim Zimskim karnevalom grada Quebeca i norveškim Skijaškim festivalom. Prosječna temperatura ljeti u Harbinu je 21,2 °C, a zimi –16,8 °C. Najniže godišnje razine temperature idu i do -25 °C.

Ako ste se ikada zapitali gdje se nalazi najveća skulptura Djeda Božićnjaka na svijetu, saznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap