Pretraga

Najveći Djed Božićnjak na svijetu napravljen je od 250 tisuća LED lampica i ima preko 20 metara

A- A+

Lik Djeda Božićnjaka jedan je od najpopularnijih predstavnika popularne kulture koju vežemo uz slavlje Božića. Na svijetu postoji mnogo različitih utjelovljenja ovog dobroćudnog i veselog starca. No, najveći i najviši zemaljski prikaz omiljenog izmamljivača dječjih osmijeha i donositelja darova, onaj je u portugalskom gradiću Águeda. Osim raskošne blagdanske dekoracije na ulicama, posjetitelji ovog grada mogu vidjeti i statuu osvjetljenu s više od 250 tisuća LED lampica i visoku 21 metar. Od 2016. godine ona nosi titulu najveće statue Djeda Božićnjaka na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Najveći Djed Božićnjak na svijetu

Najveća statua Djeda Božićnjaka na svijetu | Foto: somewhere screenshot/YouTube

Portugalski gradić Águeda je mjesto na kojem gotovo nikada ne pada snijeg. Paradoksalno, stanovnici ovog gradića počašćeni su činjenicom da se upravo ovdje nalazi jedna od najimpresivnijih blagdanskih atrakcija. Águeda je dom najveće statue Djeda Božićnjaka na svijetu. Visoka je 21 metar i osvjetljena s više od 250 tisuća LED lampica.

Izdvojeni članak

Saznali smo kako bauštelci slave Božić diljem svijeta, ali i kako izgleda Djed Mraz Bauštelac

Kako prenosi portal Gradnja.rs, statua je izgrađena od osam tona aluminija i čelika te približno odgovara veličini zgrade od sedam katova. Smještena je na Trgu Prvog svibnja, na desnoj obali rijeke Águede i tamo se može vidjeti do 7. siječnja 2024. godine. Djed Božićnjak iz ovog gradića od 50 tisuća stanovnika, službeno drži status najveće takve statue na svijetu, što je certificirano u Guinnessovoj knjizi rekorda još 2016. godine.

Kako bi održali neku blagdansku ravnotežu, na samo 200-tinjak metara od najvećeg Djeda Božićnjaka na svijetu, posjetitelji ovog grada mogu pronaći i onog najmanjeg, Nalazi se u prostoru lokalne turističke zajednice, a napravio ga je britanski umjetnik Vilard Vigan. Mikroskulptura je toliko mala da njezini zamršeni detalji mogu pravilno cijeniti tek kada se pogleda kroz mikroskop.

Ovdje saznajte osam korisnih savjeta kako se zaštititi na gradilištu tijekom zime.

Copy link
Powered by Social Snap