Pretraga

Siguran rad u zimskim uvjetima: Osam korisnih savjeta kako se zaštititi na gradilištu tijekom zime

A- A+

Na gradilištima postoji mali milijun stvari koje mogu ugroziti zdravlje i sigurnost radnika. Rizik od ozljeda i bolesti povećava se u zimskim uvjetima. Kako pravilnicima o zaštiti nije najbolje propisano kako se zaštititi tijekom rada zimi, donosimo osam jednostavnih i korisnih savjeta.

Rad u zimskim uvjetima | Foto: Unsplash

Iako kod nas ne vladaju vremenski uvjeti kakve bismo očekivali zimi, to ne znači da se neka hladna fronta sa snijegom i niskim temperaturama neće iznenada pojaviti. Kad se vrijeme pogorša, pogoršava se i sigurnost na gradilištu. Pravilnikom o zaštiti na radu u građevinarstvu tijekom zimskih uvjeta propisano je samo održavanje temperature u kesonima mostova, korištenje zaštitne odjeće, po mogućnosti nepromočive te pregledavanje stanja tla prije početka radova na iskopima, a nakon mraza i otapanja snijega ili leda. Konkretnije su metode prepuštene građevinskim tvrtkama.

– Za radove koji se vrše u slobodnom prostoru pod nepovoljnim klimatskim, atmosferskim ili drugim utjecajima, radna organizacija svojim općim aktom određuje mjere zaštite na radu za osiguranje potrebnih radnih uvjeta i predviđa korištenje odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava odnosno opreme pri vršenju tih radova, stoji u Pravilniku.

Izdvojeni članak

Evo o čemu treba voditi računa kod kupnje zimske radne uniforme

Niti američka Uprava za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA) nema posebne standarde za zaštitu na radu tijekom zime. Zakonom iz 1970. godine definirano je samo to da su poslodavci dužni zaštititi radnike od smrzavanja, udaraca po nogama, ozeblina i hipotermije. No, Jonathan Falk iz Nacionalnog udruženja građevinara (NAHB) je za Builder Online dao osam korisnih savjeta koji se mogu primijeniti tijekom zime na gradilištima diljem svijeta.

Pratite vremensku prognozu

Praćenje vremenske prognoze prvi je korak za održavanje sigurnosti radnika. Najgore što se može dogoditi je da poslovođa pošalje radnike na gradilište za vrijeme, recimo, mećave. Ako je moguće, bilo bi dobro rad raspodijeliti na najtoplije dijelove dana ili raditi nešto gdje radnici zbog zimskih uvjeta neće osjećati posljedice.

Ograničite izloženost vremenskim uvjetima

Kad puše vjetar ili pada snijeg, potrebno je poslove na otvorenom rasporediti u kraće vremenske periode ili razbiti veće poslove na manje zadatke. Uz to, potrebno je osigurati i češće kraće odmore u toplom prostoru.

Zahtijevajte odgovarajuću opremu

Odgovarajuća oprema za rad zimi podrazumijeva čizme, debele nepropusne jakne, rukavice, kape i drugu odjeću koja radnika štiti od pothlađivanja ili ozeblina. Slojevito oblačenje je također dobra ideja, jer se time radnici mogu prilagoditi temperaturnim razlikama. Poželjno je imati i više pari rukavica različite debljine, jer mokre rukavice često uzrokuju ozebline na prstima. Koliko god je čudno, nije zgorega imati i sunčane naočale ili kremu za sunčanje, jer snijeg može reflektirati UV zrake, pa je moguće i izgorjeti, kao na suncu. Već ranije smo pisali o tome na što treba obratiti pažnju pri kupnji zimske radne odjeće.

Pregledajte gradilište svaki dan

Na gradilištu bilo što može predstavljati opasnost za radnike, a pogotovo snijeg i led. Krovove, prepuste i otvore treba redovito čistiti kako bi se spriječili padovi. Snijeg uz to može sakriti materijale ostavljene na tlu zbog čega se radnici mogu ozlijediti ako neoprezno nalete na njih. Ako radovi zahtijevaju korištenje posebne opreme, a niste sigurni je li tlo smrznuto ili nestabilno, odgodite radove dok se vremenski uvjeti ne poboljšaju.

Uklonite snijeg i led

S tim u vezi, poslodavci bi trebali prije početka radova osigurati da je sav snijeg ili led uklonjen s gradilišta, da su staze posute pijeskom, a velike nakupine leda razbijene. Pijesak je uvijek dostupno i jeftino sredstvo za sprječavanje klizanja i padova. Sol nije pogodna, jer može utjecati na materijale i opremu. Bez obzira na to koliko posla ima, poželjno je izbjegavati rad na skelama.

Osigurajte kvalitetnu ventilaciju

Tijekom unutarnjih radova zimi potrebno je osigurati odgovarajuću ventilaciju koja će ukloniti ugljični monoksid ili kemijska isparavanja drugih sredstava, poput boja i izolacije ili strojeva, poput generatora, grijalica, električnih alata, kompresora, opreme za varenje i ostalog. Poslodavci bi trebali instalirati učinkovite ventilacijske sustave te izbjegavati korištenje opreme za fosilna goriva u zatvorenim ili djelomično zatvorenim prostorima. Uz to, trebali bi koristiti detektore ugljičnog monoksida na mjestima gdje bi mogla postojati opasnost.

Pregledajte i pripremite vozila

Prije odlaska na rad u zimskim uvjetima potrebno je pregledati sva radna vozila kako bi se utvrdilo jesu li u potpunosti ispravna. Poželjno je u njih dodati strugače za led, četku za snijeg, lopatu, lanac za vuču, baterijsku lampu, deku, vodu i grickalice.

Educirajte radnike o znakovima ozeblina i pothlađivanja

Čak i kad poslodavci poduzimaju sve kako bi zaštitili radnike i dalje se mogu pojaviti problemi. Nadređeni i radnici moraju poznavati simptome hipotermije i ozeblina kako bi, ako itko pokažu ove znakove, mogli dobiti hitnu liječničku pomoć. Potrebno je poznavati i metode pružanja prve pomoći u takvim situacijama.

Copy link
Powered by Social Snap