Pretraga

Predsjednik Milanović se sastao s Udrugom koja je nakon potresa mobilizirala 1700 inženjera volontera

A- A+

U Uredu predsjednika jučer su se sastali predsjednik Republike Zoran Milanović i predstavnici Udruge Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo. Na susretu se između ostalog, razgovaralo o stanju stambenih objekata potresno pogođenih područja.

Sastanak predsjednika RH i predstavnika Udruge Hrvatski centar za potresno inženjerstvo | izvor: službena stranica predsjednika RH

Udruga HCPI osnovana je u listopadu prošle godine, a osnutkom postaje jedna od fundamentalnih operativnih snaga sustava Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH. Svrha Udruge je promicati, razvijati i unaprjeđivati djelovanje inženjera kada dođe do interventih okolnosti, prirodnih nepogoda i velikih nesreća, piše na službenim stranicama predsjednika Republike Hrvatske. Na sastanku su obznanili da je njihov angažman predviđen ako dođe do velike  prirodne nepogode koja bi generirala oštećenje građevina. Oni zatim ekspresno izlaze na teren te stručno pregledavaju građevine i procjenjuju uporabljivost istih. Dotaknuli su se stanja stambenih objekata u Zagrebu i Baniji pritom istaknuvši važnost kvalitetne gradnje i obnove nakon potresa.

Izdvojeni članak

Stanari Jurišićeve progovorili, Frka Petešiću su uređivali vrata dok smo mi sami sanirali poplavu

Statičari su odmah nakon potresa, okupljeni pod palicom profesora Građevinskog fakultetu u Zagrebu Josipa Atalića, pregledali 25. 580 zgrada na području glavnog grada Republike Hrvatske. Naknadno su statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo pregledali još 813 zgrada. Sve to čak 1700 volontera inženjera učinili su samostalnom organizacijom, s obzirom na to da nije postojao plan u slučaju potresa.

Copy link
Powered by Social Snap