Pretraga

Stanari Jurišićeve progovorili, Frka Petešiću su uređivali vrata dok smo mi sami sanirali poplavu

A- A+

Nastavlja se priča oko stana u Jurišićevoj ulici u Zagrebu u kojem boravi šef premijerovog ureda Frka Petešić. Sve je počelo oko prebrze obnove njegovog stana od potresa dok se obnova cijelog Zagreba i banovine jako sporo odvija. Zatim je otkriveno da je Frki Petešiću obitelj prijavljena na drugoj adresi, a upitno je i koliko je osobi koja živi sama potreban stan od 96 kvadrata. Cijelu situaciju su komentirali i susjedi.

Zvonimir Frka-Petešić, ilustracija | Foto: Unsplash, vlada.hr

U Jurišićevoj ulici, zgrada je obnovljena rekordnom brzinom, a u obnovi su sudjelovale i Državne nekretnine, tvrtka koja je stan iznajmila Vladi RH stan. Frka Petešić je izjavio kako nije imao ništa s obnovom. Detaljnije pogledajte ovdje.

Cijelu dodjelu stana Frki Petešiću komentirale su i Državne nekretnine, što možete pročitati ovdje.

Index je razgovarao s nekoliko stanara, od kojih su neki htjeli ostati anonimni, dok su neki pristali progovoriti pod imenom i prezimenom. Jedna od njih je Viktorija Ćurić, predstavnica suvlasnika, koja je sa suprugom Lukom zaslužna što se ta zgrada obnovila.

Suvlasnici su nam ispričali kako je nakon potresa, na ljeto 2020., puknula vodovodna cijev u dijelu podruma koji je u vlasništvu Državnih nekretnina, a da su štetu sanirali bračni par Ćurić, koji su izvodili radove, te ostali suvlasnici koji su također sufinancirali sanaciju. Državne nekretnine, iako vlasnik tog prostora, nisu financirale sanaciju poplave, tvrde Indexu stanari Jurišićeve 8.

Izdvojeni članak

Frka Petešić muljao oko stana, nema pravo na 96 kvadrata, a obitelj mu je prijavljena na drugoj adresi

Građani sami platili štetu, a Državne nekretnine nisu sudjelovale

Na pitanje jesu li točni navodi stanara da je u dijelu podruma, čiji su vlasnici Državne nekretnine, puknula vodovodna cijev te da je istjecalo 6 kubika vode, a da im Državne nekretnine nisu htjele pomoći, Viktorija Ćurić odgovorila je potvrdno.

– Budući da je zgrada već dignula kredit od 1.142.000 kuna za protupotresnu obnovu, više nismo imali novaca na pričuvi kad se dogodila poplava u podrumu. Mi smo doveli i platili vodoinstalatera, a na ispumpavanju podruma radio je i moj suprug. Sami smo sanirali vertikalu puknute cijevi i ugradili potopnu pumpu, kazala je Viktorija Ćurić za Index.

Financijski je, kaže, sudjelovalo 9 suvlasnika bez učešća Državnih nekretnina. Ponuda izvođača za sanaciju podruma zbog poplave bila je 89.000 kuna, kako nam je rekla, a budući da nisu imali novca na pričuvi, odlučili su, kaže nam, sami napraviti sanaciju i sve ih je koštalo oko 40.000 kuna.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine oglasile se o obnovi stana Frka-Petešića, a progovorili i susjedi

Dok su sustanari ispumpavali vodu iz podruma, država je šefu premijerovog ureda uređivala vrata

Neki od stanara s kojima smo još pričali, koji su htjeli ostati anonimni, rekli su nam kako su, dok su Ćurići izvodili radove na sanaciji podruma, Državne nekretnine istovremeno radile restauraciju ulaznih i sobnih vrata stana u kojem živi Zvonimir Frka-Petešić te da su mu još postavljali zavjese kad je krenula obnova pročelja.

Pitali smo Viktoriju Ćurić je li to točno. Rekla nam je da nije imala vremena o tome voditi računa jer je radila sa suprugom na sanaciji podruma. Index je o tome poslao upit Državnim nekretninama, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kao i Zvonimiru Frka-Petešiću, a njihove ćemo odgovore objaviti kad ih dobiju.

Jedan od suvlasnika stanara te zgrade je i Matija Đambić, koji je za Index rekao da im država apsolutno nikako nije pomagala oko obnove zgrade te da su za sve najzaslužniji bračni par Ćurić.

– Luka i Viktorija su najzaslužniji za sve, a Državne nekretnine nam nisu financijski pomogle da saniramo podrum iako je pukla cijev u njihovom prostoru, rekao je Đambić za Index.

– Mi smo očajničkim potezom svojim novcima obnovili tuđi podrum, i to iz čistog straha za vlastite nekretnine jer je istjecalo 6 kubika vode po danu. Nikakve pomoći ni od koga iz države nismo dobili, dodao je Đambić.

Izdvojeni članak

Luka Rajić pokupovao stanove i obnavlja zgradu 50m od Trga bana Jelačića vrijednu 3,5 mil. eura

Još jedan susjed potvrdio, Državne nekretnine nisu dale ni lipu

Još jedan vlasnik stana u toj zgradi ponovio nam je isto. Milan Božić jedan je od suvlasnika stanara, a za Index je rekao da im u obnovi financijski ni ikako drugačije nisu pomogli ni Grad ni država. Kaže kako su sve stanari financirali iz svog džepa, s tim da su, navodi, Ćurići najzaslužniji za obnovu.

– Da njih nije bilo, ne znam što bi bilo od zgrade. Kako je država pomogla drugim zgradama tako je i nama, znači nikako. Pomoći nikakve nije bilo. Da nije bilo gospođe Ćurić, koja je izuzetna osoba, koja je svaki dan radila, a njen suprug Luka ne samo da je nadgledao, on je i fizički radio, vukao je sve kao lokomotiva, bio je i na skelama, u podrumu, na tavanu. Sve je Luka radio, kazao je Božić.

Navodi kako je poplava u podrumu bila strašna, da su plivale i fekalije i da se u podrum ulazilo i s maskama u jednom trenu.

– Opet je Luka Ćurić i tamo najviše odradio. Državne nekretnine nisu dale ni lipu, to smo sve mi stanari pojačano plaćali iz svog džepa, oni nisu ništa, rekao je Božić.

Copy link
Powered by Social Snap