Pretraga

Državne nekretnine odgovorile na cijelu situaciju oko stana Frke Petešića, Plenković na presici: “Nisam nervozan”

A- A+

Nakon objave nove informacije o brzoj obnovi zgrade u kojoj boravi Frka Petešić, cijelu situaciju komentira i tvrtka Državne nekretnine čije se ime spominjalo u sudjelovanju oko brze obnove. Plenković je na presici vidno nezadovoljan cijelom medijskom pažnjom oko slučaja Frka Petešić.

Premijer Andrej Plenković | Foto: Vlada RH

Cijela buka oko brzog obnavljanja zgrade u kojoj stan ima predstojnik Plenkovićevog ureda dodatno se zapetljala s činjenicom da on taj stan ne bi trebao ni imati na korištenje jer je na toj adresi prijavljen sam, a stan je veličine od 96 kvadrata, pogotovo kada mu obitelj ima prijavljeno prebivalište na drugoj adresi u Zagrebu.

U Uredbi o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna, precizno stoji kako bi za dužnosnike iz II. skupine koji žive sami trebao biti predviđen dvosoban stan ili stan površine od 40m2 do 60m2.

Izdvojeni članak

Frka Petešić muljao oko stana, nema pravo na 96 kvadrata, a obitelj mu je prijavljena na drugoj adresi

Kako je u prvotnim informacijama navedeno kako su u obnovi sudjelovale Državne nekretnine d.o.o., koja je iznajmila Vladi RH stan, dobili su mnoštvo upita na situaciju te su se medijima obratili odgovorom u nastavku teksta. Za sve detalje prvotnih informacija o obnovi zgrade u kojoj je navedeni stan, i o Uredbi i prebivalištu obitelji Frke Petešića, kliknite ovdje.

Odgovor Državnih nekretnina na brojne upite medija

U nastavku ćemo navesti obraćanje tvrtke Državne nekretnine medijima.

– Nakon brojnih medijskih upita i napisa na temu državnog stana u kojem boravi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Frka-Petešić, dužni smo istaknuti sljedeće činjenice.

Naime, na temelju podnesenog zahtjeva tadašnjem Ministarstvu državne imovine, g. Frki-Petešiću dodijeljen je stan na korištenje u Zagrebu (Odlukom Ministarstva od 13. listopada 2017. godine).

Budući da je dužnosnik potvrdio kako u vlasništvu ili najmu nema useljiv stan ili kuću u Zagrebu, na mjestu obavljanja preuzete dužnosti, g. Frka-Petešić ostvario je pravo na dodjelu stana u državnom vlasništvu, nevezano od svog prebivališta. Stoga, u predmetnom slučaju, pitanje njegovog prebivališta nije bio uvjet u postupku donošenja odluke o dodjeli državnog stana.

Izdvojeni članak

Stigao odgovor Bruxellesa, ništa od produljenja roka za obnovu, gubimo milijarde

Veličina predmetnog stana iznosi 96m2, a isti je ostvario pravo na njegovo korištenje temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom, te u skladu s odredbama Uredbe o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN, br. 127/13).

Podsjećamo ujedno kako su Državne nekretnine d.o.o. i Ministarstvo već obavijestili javnost da je g. Frki-Petešiću dodijeljen stan u skladu s pravnim okvirom na temelju kojeg je ostvario pravo na stan veći od 60m2, čemu se pridodaje i 10 m2 po članu obitelji (suprugu i dvoje djece).

Napominjemo ujedno kako je broj slobodnih državnih stanova ograničen te je jasno da među raspoloživim stanovima nije uvijek moguće pronaći stan točne površine, te se u praksi može dodijeliti nešto manji ili veći stan, a sve u okvirima pripadajućih prava i koji je po svojoj veličini najprikladniji s obzirom na broj članova, navele su Državne nekretnine u svom obraćanju.

Izdvojeni članak

Obnova krenula, ali samo za odabrane: Šefu Plenkovićevog ureda država u rekordnom roku obnovila stan

Plenković djelovao nervozan zbog medijske pažnje oko cijele situacije

Na pitanja novinara oko cijele situacije s prebivalištem obitelji Frke Petešića premijer je razdraženo odgovorio retoričkim pitanjima.

– Ne znam gdje su mu kćeri niti je to bitno. Znam da ima dvoje djece, dobio je stan primjeren veličini obitelji. Što je tu problem? Svi ga dobro znate. Je li nešto ukrao? Koristi stan, gdje je problem? Je li se zgrada obnovila brže – nije, tu smo fulali. Druga varijanta, ima li prava na 96 kvadrata? Nisu svi stanovi rađeni da budu 90. Gdje mu je prebivalište i boravište? Ma dajte molim vas? Opterećujete javnost, radite aferu oko čovjeka kojem ne možete naći crno pod noktom. Imate osam mjeseci uspješne obnove zgrade u Jurišićevoj 8, svi to hvale, a sad je to najedenom problem. Sve sam vam objasnio, imate priopćenje, točka, podvlačimo crtu. Ima li mudrijih pitanja?, prenio je Plenkovićeve riječi Jutarnji list.

Na kraju je i nadodao da ovo nije stvar nervoze da postoje stvari kada se podvuče crta.

Državne nekretnine odgovorile na cijelu situaciju oko stana Frke Petešića, Plenković na presici: “Nisam nervozan”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap