Pretraga

Stigao odgovor Bruxellesa, ništa od produljenja roka za obnovu, gubimo milijarde

A- A+

Hrvatska vlada dobila je pismo iz Europske komisije vezano za ideju da nam se produlji rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti. U pismu piše da nema razmatranja produljenja roka koji je do lipnja, a sasvim sigurno nećemo stići iskoristiti svih 5,1 milijardi kuna pa ćemo dio morati vratiti.

plenković u petrinji

Plenković u Petrinji, ilustracija | foto: Denis Gaščić, Vlada RH

Rok koji je zadan bio je 18 mjeseci od dana kada je novac isplaćen, a nema puno vremena do 17. lipnja. Hladan tuš za Vladu stiže i u ostatku dopisa gdje se izričito kaže kako se od Hrvatske očekuje da već do sredine siječnja pošalje akcijski plan korištenja sredstava iz Fonda, koji će sadržavati informacije o tome što je već isplaćeno, plan za isplate s rokovima i potencijalne mjere za otklanjanje nepredviđenih poteškoća, piše Jutarnji list. U tom smislu, savjetuju da se sva tijela za provedbu koriste modalitetima koje je izradilo Ministarstvo kulture.

Izdvojeni članak

Obnova od potresa: Javni poziv za izgradnju tipskih obiteljskih kuća za stradale u potresu

Do sada je iskorišteno samo 119 milijuna kuna, od podnesenih zahtjeva od ukupnog iznosa od 313 milijuna kuna. Što znači da je iskorišteno 2,3 posto od ukupnih 5,1 milijardi kuna. EU traži i da što prije pošaljemo detaljne informacije o korištenju sredstava Fonda, sa svim potpisanim ugovorima s brojkama i postotcima.

Izdvojeni članak

Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet o obnovi: Zagreb će vrlo brzo postati veliko gradilište

Što se tiče brojki, do danas izgledaju kao da smo zaprimili 545 projekata vrijednosti 11,9 milijardi kuna, a sklopljeno je 316 ugovora u vrijednosti 8,4 milijarde kuna. Pošto imamo ugovoreno projekata u većoj vrijednosti nego što možemo financirati iz Fonda, a nećemo iskoristiti potpuni iznos osiguran u Fondu, ne piše nam se dobro.

Izdvojeni članak

U Zagrebu traje obnova škola od potresa: Izvodi se jedan od najzahtjevnijih zahvata

Europska komisija traži i da se pošalje odluka Vlade o osnivanju posebnih odjela u okviru Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji su uspostavljeni isključivo za rad na Fondu. Posebne službe unutar Ministarstva oformljene su tek u prosincu prošle godine, godinu dana od dobivanja sredstava. Podsjećaju također kako su sredstva Fonda solidarnosti namijenjena za hitne operacije nakon šteta, dok se za ostale projekte mogu koristiti sredstva drugih fondova.

Izdvojeni članak

GLAS pokreće inicijativu za smjenu Horvata zbog neuspjele obnove, Horvat: ‘Imaju na to pravo’

Premijer Plenković je još 27.12. prošle godine izjavio kako se nada da će Komisija uvažiti našu argumentaciju za usporeno rješavanje obnove, no ispalo je potpuno suprotno.

Copy link
Powered by Social Snap