Pretraga

Državne nekretnine oglasile se o obnovi stana Frka-Petešića, a progovorili i susjedi

A- A+

Društvo Državne nekretnine d.o.o. oglasilo se priopćenjem o vijesti kako je država u rekordnom roku obnovila nakon potresa teško oštećeni stan predstojnika ureda premijera Plenkovića, Zvonimiru Frka-Petešiću, koju ju u utorak objavio Nacional. Potvrdili jesu kako upravljaju stanom u vlasništvu Države na toj adresi, međutim, kažu kako su tempo obnove te zgrade diktirali  ostali suvlasnici. U javnost je izašla i jedna od suvlasnica koja je ispričala kako je tekla obnova njihove zgrade.

Jurišićeva ulica 8 | Foto: hr-nekretnine.hr

U cijelosti prenosimo priopćenje društva Državne nekretnine d.o.o. koje su objavili na svojim stranicama pod nazivom ‘Priopćenje društva Državne nekretnine d.o.o. na temu hitnih mjera sanacije na stanu u Jurišićevoj ulici 8 u Zagrebu.’

Društvo Državne nekretnine d.o.o. upravlja s oko 7 tisuća nekretnina, odnosno stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske, a u višestambenoj zgradi u Jurišićevoj 8 u Zagrebu nalazi se ukupno šest jedinica, odnosno pet poslovnih prostora i jedan stan u vlasništvu RH kojima upravlja Društvo.

Stan se nalazi na trećem katu zgrade, a poslovni prostori u prizemlju i u dvorišnom dijelu zgrade. Uslijed potresa, jedinice na višem katu jače su stradale nego jedinice u prizemlju zgrade, odnosno poslovni prostori u potresu nisu oštećeni na način da su zahtijevali intervenciju.

Riječ je o zgradi, kulturnom dobru, koja je u potresu u ožujku 2020. stradala konstruktivno i nekonstruktivno, pa tako i stan na 3. katu koji je stan za službene potrebe. Stradao je između ostaloga i vanjski zid stana koji je zapravo zabatni zid i proteže se kroz dvije prostorije stana.

Ne vode obnovu, već su ulozi suvlasnika

Trgovačko društvo ne vodi obnovu niti je osnovano za izvođenje obnove nakon potresa već je u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama (ili u zanemarivom broju predstavnik suvlasnika gdje ima 100% vlasništva) u kojima se nalaze jedinice, odnosno poslovni prostori i stanovi kojima upravlja na osnovi naknade ili ugovora za korištenje tih jedinica.

Društvo je utrošilo sredstva trgovačkog društva sanirajući stan kojim upravlja, odnosno za popravak konstruktivnih i nekonstruktivnih oštećenja vezanih za nekretninu, a što se odnosilo na mjere hitne sanacije. Društvo je dosada na lokacijama Zagreb i Sisak saniralo sedam objekata te je za još dva objekta sanacija u tijeku; riječ je objektima na upravljanju Društva.

Intervencija Društva na nekretninama koje su stradale u potresu ovisi o stupnju oštećenja i potrebi za hitnim sanacijama ili neodgodivim izvršavanjem radova, prvenstveno po pregledu ovlaštenog statičara i stanju nekretnine te ugroženosti imovine i osoba.

‘Tempo obnove su diktirali suvlasnici’

Obnova koju provodi Republika Hrvatska putem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ne može se dovesti u vezu s intervencijama koje provodi ovo Društvo jer je Društvo također u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama te se obnove zgrada provode putem upravitelja i predstavnika suvlasnika, što je bio slučaj i sa zgradom u Jurišićevoj ulici 8 u Zagrebu.

Tempo obnove navedene zgrade diktirali su ostali suvlasnici, a Društvo je predstavljalo RH sa 36% suvlasništva i dalo potrebne suglasnosti kako bi se zgrada obnovila, o čemu je i izvijestilo na svom webu te je općepoznata činjenica da je navedena zgrada među prvima obnovljena u centru Zagreba nakon potresa. Kako su oštećenja po ostalim stanovima u zgradi izveli sami stanari/suvlasnici, tako je i Društvo zbog hitnih mjera sanacije nakon potresa u ožujku s ciljem dovođenja stana u prvobitnu funkciju za nekonstruktivna oštećenja stana utrošilo oko 40 tisuća kuna (+PDV), a za konstruktivna oštećenja 124 tisuće kuna (+PDV).

Društvo je javni naručitelj i postupalo je po zakonu primjenjujući pravila javne nabave kao i važeću zakonsku građevinsku regulativu prema kojoj su mogli postupati svi suvlasnici i prije Zakona o obnovi (Zakon o gradnji, Pravilnik o održavanju građevine, Uredba o održavanju zgrada i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima).

‘Obnova ide brže ukoliko su suvlasnici složni sa smjerom obnove’

Također, javnost je već upoznata s time da obnova ide brže ukoliko su suvlasnici složni sa smjerom obnove te u ovom slučaju najveću zahvalu prema saznanjima Društva za sanaciju i protupotresnu obnovu zgrade u Jurišićevoj 8 treba uputiti svim suvlasnicima i predstavnici suvlasnika koja je bila menadžer projekta obnove zgrade. Društvo je kao predstavnik suvlasnika pratilo brzinu reakcija suvlasnika kao i njihov tempo obnove nakon potresa u ožujku 2020.

Zaključno, korisnik stana na 3. katu svojevoljno je odlučio ne napustiti stan te je preuzeo odgovornost na sebe po pitanju potencijalne ugroze i rizika koji je bio prisutan ostankom u stanu nakon potresa.

U ovome smislu, trgovačko društvo ne upravlja korisnicima već nekretninama. Predmetni stan za službene potrebe dodijeljen je na korištenje mjerodavnom odlukom nadležnog tijela aktualnom korisniku koji je irelevantan čimbenik jer isti kao ni itko drugi nije utjecao na to koliko će i kako stradati nekretnina u potresu iz ožujka 2020. ili na ocjenu ovlaštenih statičara o potrebnim mjerama hitne intervencije na nekretninama stradalima u potresu.

Susjedi Frke Petešića: Mi smo sami sve platili, ništa nećemo dobiti od države

Viktorija Ćurić, jedna od suvlasnica na broju 8 u Jurišićevoj ulici u Zagrebu gostovala je u Dnevniku N1 i objasnila kako je tekla obnova.

-Ništa nećemo dobiti od države. Mi smo dobili za hitne sanacije kao i svi u Zagrebu 87.000 kuna, a i za te novce sam doslovce krv prolila jer sam imala bar deset puta sastanke, slana je iz Fonda inspekcija i inženjeri da provjere jesmo li sanirali dimnjake. Unatoč tome što je bilo sve javno, sve je bilo ping-pong, rekla je Ćurić i dodala kako ne očekuju refundaciju od države.

Kaže kako su prvo dobili žutu naljepnicu. Kad su izveli hitne sanacije i riješili dimnjake, dobili su zelenu naljepnicu no ‘vidjelo se da je zgrada načeta i u velikoj većini zgrada sa zelenom naljepnicom treba napraviti više od toga nego što oni misle.’

‘Obnova cijele zgrade bi kasnila da se državne nekretnine nisu uključile’

Za Index je prokomentirala kako je točno da je Frka-Petešić stanovnik njihove zgrade i da je točno da bi obnova cijele zgrade kasnila da se i Državne nekretnine, koje su vlasnici stana, nisu uključile. Navela je i kako je 2. travnja pokrenula obnovu cijele zgrade, a Frka-Petešića je upozorila na opasnost koja prijeti njemu i njegovoj obitelji. Ističe kako je to bila opasnost po život s obzirom na to da je na stan u kojem živi Frka-Petešić prijetio pad zida.

– Mi smo tad digli kredit, Državne nekretnine su kao suvlasnici također dali potpis kako bi zgrada mogla dignuti kredit preko GSKG-a. Njemu je stan potom obnavljala firma na isti način kao i naš izvođač zgrade. Mi smo sve stanare iselili jer smo išli u konstrukcijsku obnovu cijele zgrade, svih stanova, rekla je za Index.

Ako vas zanima kako je ‘afera’ izašla u javnost, kliknite ovdje:

Izdvojeni članak

Obnova krenula, ali samo za odabrane: Šefu Plenkovićevog ureda država u rekordnom roku obnovila stan

Copy link
Powered by Social Snap