Pretraga

Luka Rajić pokupovao stanove i obnavlja zgradu 50m od Trga bana Jelačića vrijednu 3,5 mil. eura

A- A+

U Bakačevoj ulici koja se proteže od glavnog zagrebačkog trga do katedrale, poduzetnik Luka Rajić uspio je objediniti cijelu četverokatnicu s uličnim lokalima pod vlasništvom svoje tvrtke. Zgrada se nalazi na samom izlazu s Trga, a tvrtka Projekt Bakačeva poduzetnika Luke Rajića obnavlja neoklasicističku četverokatnicu na broju 3, koja će sadržavati nekoliko luksuznih stanova i dva lokala u prizemlju.

Četverokatnica u Bakačevoj ulici | Screenshot/GoogleMaps

Pošto se zgrada nalazi na eminentnoj lokaciji u gradu Zagrebu, moguće je da ovdje Rajić planira stanovati jer je prije dvije godine hrvatskom nogometnom reprezentativcu Mateu Kovačiću prodao svoj stan od 400 kvadrata u Ban centru za dva milijuna eura, a vilu na Tuškancu za 2,75 milijuna eura obitelji Čičak koja iam tvrtku Optimapharm, piše u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista. Taj dojam se stječe jer je Rajić nakon desetak godina uspio objediniti cijelu četverokatnicu s prizemnim lokalima pod svoju tvrtku.

Izdvojeni članak

Zagreb planira izgraditi 12 novih vrtića i dograditi 10 škola u dvije godine, za više od pola milijarde kuna

U toj je zgrade stanovao tadašnjom suprugom Bornom i sinovima 2000-ih godina, sve do rekonstrukcije susjedne Varteksove zgrade, a danas Müllerove, kad je njihov stan oštećen kao posljedica klizanja tla usred radova u neposrednoj blizini. Zgrada je nakon toga proglašena nesigurnom za život zbog pucanja zidova s unutarnje strane te se Rajić s obitelji seli u vilu Okrugljak. Zgrada od tada nije obnovljena, a tvrtka Projekt Bakačeva je polako postajala vlasnik kompletne zgrade, uključujući i prizemne ulične lokale koji su 2019. godine kupljeni od Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

Nova LED rasvjeta u centru Zagreba osvjetlila kolnik, a osnovnu školu ostavila u mraku

Stan na vrhu zgrade, od 250 kvadrata, u kojem je obitelj Rajić stanovala, bio je napušten godinama, kao i drugi stanovi u zgradi (njih 4). Lokali u prizemlju su radili, no potresi su dokrajčili već oštećenu zgradu. Tvrtka Projekt Bakačeva, kako neslužbeno doznaje Jutarnji List, dulje je pripremala projekt obnove ove zgrade koja će na najvišem katu nekoć stambenog potkrovlja dobiti zamjenski uvučeni kat. S obzirom na stanje zgrade, dobili su mogućnost obnove tako da je iza pročelja sve novo, ali se mora očuvati povijesna fronta.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb će Dinamu dati zemljište, a klub će samostalno izgraditi stadion?

Tijekom gradnje i sami su nastradali od klizanja tla jer se pročelje pomaknulo. Sad ga je navodno nemoguće očuvati u originalnoj formi jer se ne može spojiti s ostatkom zgrade, u tijeku je ishođenje nove dokumentacije. No, i s novim pročeljem će zgrada izgledati s ulične strane isto, osim uvučenog posljednjeg kata. Ova građevina nije zaštićena kao spomenik kulture pojedinačno, ali je zaštićena kao djelo povijesne cjeline Zagreba i ima ambijentalnu vrijednost. Takva zgrada, potpuno nova, a neoklasicističkog izgleda i s 500 kvadrata prema procjenama će vrijediti 3,5 milijuna eura.

Copy link
Powered by Social Snap