Pretraga

Nova LED rasvjeta u centru Zagreba osvjetlila kolnik, a osnovnu školu ostavila u mraku

A- A+

Inicijativa za smanjenje svjetlosnog onečišćenja radi očuvanja zdravlja ljudi, bioraznolikosti, energetske učinkovitosti, te prirodnog noćnog neba ‘Mračna strana svjetla’ na Facebooku je upozorila na ‘apsurd’ u Varšavskoj ulici u Zagrebu gdje nova LED rasvjeta osvjetljava kolnik i grafite, a osnovnu školu ostavlja u potpunom mraku. Kažu da se to događa kada se rasvjeta postavlja ‘po normi’.

Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera u Varšavskoj | Foto: Mračna strana svjetla, Facebook

Iz Inicijative su poručili da umjesto da se poboljša kvaliteta života i olakša učenicima povratak iz škole po mraku, nastao je ogroman sigurnosni problem gdje su vozači zaslijepljeni i djeca su praktički u mraku.

– Što ako neko dijete izvan ove ograde odjednom iz mraka izleti na cestu? Sramota je da su ispred osnovne škole važniji automobili od sigurnosti djece! Tko je ovo osmislio, trebalo bi mu do daljneg oduzeti pravo projektiranja javne rasvjete, napisali su na Facebooku.

Korisnici su prokomentirali kako se ‘ništa dobro ne može vidjeti jer grozno blješti u oči’ te ‘kako se svjetlost odbija o zid’.

Tko su oni?

Inicijativa osim društvenih mreža ima i web stranicu na kojoj su se predstavili kao inicijative kojoj je cilj upoznavanje javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja, općenito, ali i s konkretnim primjerima u Hrvatskoj i susjednim državama. Žele educirati javnost o načinu na koji je moguće imati kvalitetnu rasvjetu po noći koja istovremeno neće: ugrožavati ljudsko zdravlje, sigurnost u prometu i biljni i životinjski ekosustav.

Kažu kako ‘Hrvatska godišnje troši oko pola milijarde kuna samo na javnu rasvjetu, i još dodatnih 400 milijuna na ostale vezane troškove, a sve to ide iz naših džepova. Industrija i trgovci nas uvjeravaju da nam treba sve više svjetla zbog naše sigurnosti i njihovih punih džepova nauštrb našeg zdravlja. Korištenjem odgovarajuće ekološke rasvjete omogućiti će građanima Hrvatske život u skladu sa prirodnim ekosustavom te očuvatnje svjetske baštine tamnog noćnog neba koja je proglašena od strane UNESCO-a.’

Copy link
Powered by Social Snap