Pretraga

Ovaj hrvatski grad nudi najam od 50 centi po kvadratu za deficitarni kadar

A- A+

Grad Knin europskim je novcem kupio i uredio četiri zgrade. Nakon što je dovršeno uređenje zgrada, devet je stanova predviđeno za deficitarni kadar. Zaposlenicima u deficitarnim zanimanjima, prije svega zdravstvenim radnicima i nastavnicima STEM područja stanovi će se iznajmljivati po simboličnoj cijeni. Uvjet je da novi korisnici nemaju drugu nekretninu i da su zaposleni u Kninu. Tri stana već čekaju nove stanare.

Kninska tvrđava

Kninska tvrđava | foto: grad Knin

Kninska gradska uprava europskim je novcem kupila i uredila četiri zgrade. Uređeni stanovi predviđeni su kao stambeni prostor za djelatnike u deficitarnim zanimanjima, a primarno se cilja na zdravstvene djelatnike i na nastavnike STEM područja. Redom, STEM kratica stoji za polja znanosti (science), tehnologije (technology), inženjerstva (engineering) i matematike (mathematics), prenosi HRT. Grad Knin natječaj je objavio 20. ožujka.

Najam od 50 centi po kvadratu

U sklopu inicijative u Kninu, koristeći europski novac, grad je uredio četiri nekada derutne zgrade te je namijenio u zgradama uređene stanove za zaposlenike u deficitarnim zanimanjima. Za obnovu, grad je koristio milijun i 650 tisuća eura, a dio sredstava uložen je i kako bi se pokušala oživjeti stara gradska jezgra.

U obnovljenim zgradama, iznajmljivat će se ograničen broj stanova, točnije devet stanova. Stanovi su, kako je već spomenuto, predviđeni za deficitarni kadar, a ovom inicijativom pokušat će se u grad privući djelatnike zaposlene u deficitarnim zanimanjima. Prije svega, ‘cilja’ se na zdravstvene radnike i na nastavnike STEM područja.

Za one koji će stanovati u preuređenim stanovima, cijena prostora iznosit će simboličnih 50 centi po metru četvornom, barem dok su stanari zaposleni i stanuju u Kninu. Krenulo je useljenje, a prve stanarke, čini se, zadovoljne su.

Izdvojeni članak

Dubrovnik želi zabraniti turističko iznajmljivanje stanova u stambenim zgradama

– Velike su cijene za unajmiti stan, onda vam je problem s djecom naći adekvatan prostor, znači ili su male kvadrature ili je neopremljeno, jedna medicinska sestra osvrnula se na stambeno pitanje u Kninu.

Ova inicijativa u Kninu nije novost

Natječaj i dalje traje, a dosad su dodijeljena tri stana. Od ukupno devet obnovljenih stanova, uz tri već dodijeljena stana, još tri ostaju u natječaju, a preostala tri stana bit će ‘u rezervi’. Budući da je jedna od ideja inicijative u Knin privući zaposlenike u visoko traženim zanimanjima, tri stana čekat će deficitarni kadar za kojima će se eventualno s vremenom javiti goruća potreba u gradu.

– Što ako nam se dogodi da nam treba, recimo, u jednom trenutku pedijatar na području grada. Da onda mi možemo s takvom jednom stambenom jedinicom privući neku osobu, inicijativu u Kninu je komentirao gradonačelnik Knina, Marijo Ćaćić.

Prisjetimo se, ova inicijativa nije prva tog tipa u Kninu. Naime, grad je i ranije u vidu stipendija specijalizantima medicine pokušavao privući buduće liječnike da ondje potraže zaposlenje, a liječnicima se, osim novčanih nagrada, nudilo i stambeno zbrinjavanje.

Ovdje pročitajte o bazi priuštivog stanovanja za mlade u Rijeci.

Copy link
Powered by Social Snap