Pretraga

Dubrovnik želi zabraniti turističko iznajmljivanje stanova u stambenim zgradama

A- A+

Postizanje dugoročno održivog turizma moglo bi negativno utjecati na iznajmljivače stanova u Dubrovniku. Gradska uprava uputila je zahtjev prema Ministarstvu turizma da se za stanove u višestambenim zgradama namijenjenima stanovanju ne može više pružiti usluga kratkoročnog iznajmljivanja. Smatraju da bi time poboljšali kvalitetu života zajednice i povećali mogućnost mladima za dugoročno iznajmljivanje stanova.

Dubrovnik stara jezgra

Stara jezgra Dubrovnika | Foto: Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik zaključio je da je izmjena Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu neophodna. U priopćenju navode da prodaja stanova na tržištu dovodi do pobjede kapitala nad demografijom jer mladi tako teže dolaze do vlastite nekretnine.

Oformljena je radna skupina izrade novog Pravilnika, u koju je imenovana pročelnica Ivana Brnin. Predlažu da se u Pravilnik dodaju treći, četvrti i peti stavak. Dakle, za stan u višestambenoj zgradi namijenjenoj stanovanju ne bi se više moglo ishoditi rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, prenosi slobodnadalmacija.com.

Izdvojeni članak

Dubrovnik: Unutar zidina cijene kvadrata i do 10.000 eura

Zatim, višestambena zgrada iz stavka 3. ovog članka bit će definirana kao zgrada namijenjena stanovanju, a sastojat će se od najmanje četiri stana. Odredbe stavka 3. neće se odnositi na postojeće objekte iz članka 4. stavka 2. ovog Pravilnika.

– Uvjereni smo kako ćemo kroz otvoreni dijalog postići izradu novog nacrta prijedloga Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Ono što je svakako važno napomenuti jest da se stečena prava svih dosadašnjih iznajmljivača ne mogu oduzeti, niti je to namjera ovog Pravilnika, stoji u priopćenju gradske uprave.

Više o velikoj obnovi pločnika u povijesnoj jezgri Dubrovnika doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap