Pretraga

Dubrovnik: Unutar zidina cijene kvadrata i do 10.000 eura

A- A+

U Hrvatskoj cijene nekretnina godinama samo rastu. Rast cijena kvadrata posebno se intenzivirao 2022. od kada je u hrvatskim gradovima s pravom postao goruća tema. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Hrvatska predvodi u EU s cijenama nekretnina. O cijenama kvadrata prvo smo čuli od Zagrepčana, a sad su se na tu temu osvrnuli i građani Dubrovnika, koji je u 2023. nakon Rovinja i Opatije imao najskuplji kvadrat. Na ulicama Dubrovnika doznali smo u koliko životnog prostora žive Dubrovčani, ali i koju realnu cijenu kvadrata mogu očekivati oni koji žele kupiti nekretninu u gradu pod Srđem.

Ulica Od Puča u Dubrovniku

Ulica ‘Od Puča’ u Dubrovniku | Foto: Državne nekretnine

Novinari portala Bauštela.hr nedavno su na zagrebačkim ulicama građane pitali o cijenama kvadrata u Zagrebu te u koliko kvadrata žive. Odgovori o veličini stambenog prostora bili su vrlo šaroliki, a dok su neki stanovali u podstanarskom stanu, drugi su naveli kako su vlasnici nekretnine. O istoj temi sada su progovorili i građani Dubrovnika, a i tu su se odgovori razlikovali.

Izdvojeni članak

Turudić ima stan u Zagrebu od 120 kvadrata vrijedan 220.000 eura, gdje se to kupi?

Na pitanje u koliko kvadrata stanuju, Dubrovčani su podijelili da stanuju u 80, 100 kvadrata, ali i u nešto manjem prostoru. Unatoč dojmu da su kvadrati precijenjeni, različito su procjenjivali cijene nekretnina, a iz odgovora se moglo probrati da se cijene drugačije kreću prema tome gdje se nekretnina nalazi u gradu.

Prema jednoj gospođi, kvadrat novogradnje u Dubrovniku prosječno se plaća 7.000 eura, dok je dojam druge sugovornice da je kvadrat u prosjeku nešto ‘jeftiniji’, oko 5.000 eura. Još jedan sugovornik podijelio je procjenu koja je obuhvaćala nešto širi raspon cijena kvadrata – točnije, prosudio je da unutar zidina kvadrati dosežu i vrtoglavu cifru od 10.000 eura, a da je malo vjerojatno da će se bilo gdje u ‘gradu’ naći stan po cijeni ispod 3.000 eura po kvadratu.

Iako se nisu uskladili u procjenama cijena kvadrata, za koje je očekivano da će varirati prema položaju i starosti nekretnine, jasno je da u Dubrovniku ne može svatko kupiti stan ili kuću. Kao i Zagrepčani, dubrovački sugovornici su se složili kako su cijene vrtoglavo visoke te su ocijenili da je za mlade u Dubrovniku posebno mala vjerojatnost da će si moći osigurati stan u Dubrovniku. Jedan gospodin komentirao je da se mladi koji napuste Dubrovnik u grad ne vraćaju, prije svega jer posla osim u ugostiteljstvu baš i nema.

Doznajte ovdje u koliko kvadrata u prosjeku žive Hrvati.

Copy link
Powered by Social Snap