Pretraga

Velika obnova pločnika u povijesnoj jezgri Dubrovnika

A- A+

Bliži se kraju sanacije pločnika na Poljani Paska Miličevića u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Svi dubinski radovi su obavljeni, ali trenutno je u tijeku izrada novih kamenih ploča kao zamjena za oštećene. Radovi se izvode prema projektnoj dokumentaciji odobrenoj od Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Tijekom iskopa nasipa otkriveno je više arheoloških ostataka na južnom i sjevernom dijelu poljane.

obnova pločnika Dubrovnik

obnova pločnika Dubrovnik | foto: Ana Kanazir

U susret novoj turističkoj sezoni u Dubrovnik se privodi kraju izmjena djela pločnika u povijesnoj jezgri. Obišli smo gradilište na kojemu je izvođač radova tvrtka Građevinar-Quelin, a detalje o ovoj važnoj obnovi doznali iz Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Cijena ugovorenih radova je 174.975 eura bez PDV-a. Ugovorom je definiran rok za izvođenje radova od 120 radnih dana.  Trenutno je u tijeku izrada novih kamenih ploča kao zamjena za oštećene, a čiju završnu obradu su odobrili predstavnici Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta te zahtjeva ugradnje, sloj crvenice se planira izvesti neposredno prije ugradnje popločenja.

Izdvojeni članak

Završena hrvatska tržnica s najljepšim pogledom, ali ‘pala’ na tehničkom pregledu

Složen posao

Prethodni radovi su obuhvati demontažu kamenog pločnika, iskop nasipa ispod kamenih ploča, postavljanje geotekstila na pronađene arheološke elemente, ugradnju podložnih slojeva, te ponovno polaganje kamenog pločnika koji je djelomično, zbog oštećenja postojećih kamenih ploča, bilo potrebno izmijeniti novim pločama. Radovi su se izvodili uz stalni arheološki nadzor tijekom iskopa.

Nakon iskopa izvedeno je ispitivanje temeljnog tla koje je pokazalo prihvatljivu nosivost. Izveden je sloj nabijenog šljunka za izravnavanje do visine od -25 cm. Ispitivanje na tom sloju pokazalo je značajno poboljšanje nosivosti. Iznad je planiran sloj crvenice, vapna i agregata, koji je podloga za ugradnju kamenog pločnika debljine 12 cm.

S obzirom na je na prostoru obuhvata izvođenja radova trasa vodovodne instalacije, planirano je da Vodovod izvrši njenu izmjenu. Tijekom izvođenja radova provedena su ispitivanja modula stišljivosti na različitim slojevima podloge kako bi se osigurala nosivost pločnika zbog okretanja kamiona na prostoru poljane.

obnova pločnika Dubrovnik

obnova pločnika Dubrovnik | foto: Ana Kanazir

Pod budnim okom konzervatora

Iz Zavoda za obnovu Dubrovnika ističu kako se radovi izvode prema projektnoj dokumentaciji odobrenoj od Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Kao i da je tijekom iskopa nasipa otkriveno je više arheoloških ostataka na južnom dijelu poljane, među kojima su i ostaci svoda gustijerne koja je prethodno bila zabilježena u arhivskim dokumentima. Na sjevernom dijelu poljane otkriveni su ostaci pločnika od žala (oblutaka).

Tijekom izvođenja radova ostavljen je prolaz za pristup objektima na istočnoj strani poljane u širini cca 2 m. Postojeći pločnik na tom prolazu je u dobrom stanju pa zaključeno da ga nije potrebno demontirati niti mijenjati u cijelosti.

Na tom dijelu bit će izmijenjene samo pojedine oštećene ploče. Kako je ispod tog dijela pločnika pozicija vodovodne cijevi, odustalo se od njezine izmjene, iako su predstavnici Konzervatorskog odjela nudili alternativnu trasu. Izmjenu cijevi nije moguće rješavati segmentno, a obuhvat poljane nije dovoljan. Bilo bi potrebno obuhvatiti područje od gradskih vrata do početka Ulice od puča.

Doznajte ovdje u koliko kvadrata žive Dubrovčani.

Copy link
Powered by Social Snap