Pretraga

Veliki projekt u Karlovcu u potpunosti izmiče kontroli, jedna četvrt bori se za obustavu radova

A- A+

U Zvijezdi u Karlovcu događa se nešto neviđeno. U ime obnove karlovačke Zvijezde propadaju pojedini dijelovi stare gradske jezgre. Dok su prva oštećenja bila zamijećena i prije nekoliko mjeseci, u Zvijezdi su zgrade i dalje ugrožene zbog propadanja zemlje. Posljednji takav incident statički je ozbiljno ugrozio netom obnovljeno karlovačko Veleučilište, a sad su se na noge digli iz gradske četvrti Gaza, gdje bi radovi tek trebali početi. Spremni su cijelu stvar prenijeti na europsku razinu kako bi spriječili da nastradaju i ulice njihove četvrti.

Karlovac radovi1

Iskopavanja u Karlovcu | Foto: Grad Karlovac

Karlovačka Zvijezda koja se obnavlja već niz mjeseci, stanovnike Karlovca dovodi do ludila. Ako je suditi prema reakcijama Karlovčana, provodi se ne obnova, već se kultni centar grada devastira.

Sve je otišlo toliko daleko da su građani jedne gradske četvrti Gaza, gdje bi uskoro trebali krenuti radovi, gradonačelniku podnijeli i peticiju da budu obustavljeni. Kažu kako će, bude li to potrebno, o svom problemu kontaktirati i druge nadležne ustanove kako bi izbjegli nestručno izvođenje radova i uništenje svojih ulica, izvještava HRT.

Radovi na Zvijezdi vidno su oštetili brojne, ako ne i sve objekte na tom području, a prvi znakovi nestručnog izvođenja radova bili su zamijećeni još najesen. Tada je vlasnik jednog sportskog kluba primijetio pukotine, koje su se otad proširile prostorom.

– Svaki dan sve više i više pukotina se javlja, jer zapravo zemlja i zgrada se sliježe. Unatoč što su zaustavljeni radovi. To su i rekli, još 2 godine će to trajati, kazao je Mario Tomac, vlasnik poslovnog prostora u gradskoj četvrti Zvijezda.

Karlovac radovi2

Iskopavanja u Karlovcu | Foto: Grad Karlovac

Problem je, čini se, u slijeganju zemlje na području Zvijezde, a nisu nastradale samo iznimno stare i zapuštene zgrade. Podsjećamo, zgradu Veleučilišta koje je tek obnovljeno, već se mora popravljati. Zgrada se, naime, počela urušavati jer je prilikom radova na kanalizaciji počela slijegati zemlja, a zgrada tako – propadati. Morali su se pokrenuti hitni radovi kako bi se zgrada stabilizirala, a više o tome pročitajte ovdje.

– Zasad ćemo se uspjeti snaći. Ljetni semestar nam je malo manje opterećen jer studenti nisu toliko ‘u kući’ zbog stručne praske. Do zimskog semestra ćemo već naći nekakva rješenja, rekao nam je dekan Veleučilišta Ivan Štedul.

Cijena štete bit će visoka

Dok se kompletni iznosi financijske štete još uvijek ne mogu točno procijeniti, šuška se o iznosu i do 300 tisuća eura. Kako upozoravaju iz Inicijative građana četvrti Gaza, takva devastacija ne pamti se, a plaši ih što bi se radovi sada trebali proširiti i na njihove ulice.

Izdvojeni članak

DZS: Lani u Hrvatskoj izvedeni građevinski radovi ‘teški’ više od 6,3 milijarde eura

– Na ovom raskrižju će također biti jedan sabirni kolektor koji će zahtijevati zabijanje talpi i svega što se ljudi iskreno boje da te zgrade neće izdržati, poručio je Krešo Latin, vijećnik gradske četvrti Gaza.

Unutar inicijative, građani traže da se radovi u njihovom dijelu grada u potpunosti obustave te su peticiju sa svojom svrhom predali karlovačkom gradonačelniku, Damiru Mandiću. Građani se, može se razabrati iz njihovih izjava, ne boje radova općenito, već su u strahu da će se i njihove ulice devastirati u ime uređenja grada. Stoga žele sve zaustaviti, a spremni su svoj problem prenijeti i na europsku razinu te se javiti nekim drugim tijelima.

– Od Europske komisije tražit ćemo da se ispita odgovornost za nesavjesno trošenje novca poreznih obveza svih građana Europske unije, objasnio je Milan Medić, koordinator Inicijative građana GČ Gaza.

Traži se obustava radova

Danas je održana tiskovna konferencija zabrinutih građana u Karlovcu. Na konferenciji, građani dviju gradskih četvrti, Zvijezda i Gaza, u priopćenju medijima izrazili su zabrinutost, kako za uništavanje mjesta svog stanovanja i svakodnevnog kretanja, tako i za devastaciju kulturne baštine grada Karlovca, kakva je nezapamćena.

– Koncem 1990’tih godina je u Zvijezdi ugrađivana kanalizacija zajmom Svjetske banke. A u razdoblju 2005-2012. kroz ISPA projekt je rađena kanalizacija u cijelom gradu pa tako i u Zvijezdi i na Gazi, ali tada nije bila oštećena niti jedna zgrada. Tim više je neobično kako je sada prilikom trećeg kruga obnove moglo doći do ovakvih katastrofalnih posljedica po javne i privatne zgrade, stoji u priopćenju koje smo primili od inicijative.

U priopćenju su se osvrnuli i na ranije spomenutu štetu na zgradi Veleučilišta, objasnivši samu štetu te su spomenuli vrtoglavih 1,3 milijarde eura, koliko će, procjenjuje se, koštati stabilizacija te institucije. Dok gradonačelnik građanima uslijed ozbiljnih oštećenja nudi privremeni smještaj i sufinanciranje polovice troškova obnove, iz inicijative podsjećaju kako bi zbog ukupne štete i ugroze stanovanja i boravka u dijelu grada gdje su se izvodili radovi – obustava projekta ‘Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa’ bila optimalno rješenje. Grad je naknadno potvrdio kako će se u četvrti Gaza organizirati dodatni geomehanički nadzor.

Ovdje pročitajte više o projektu izvođenja radova za geotermalnu energiju u Karlovcu.

Copy link
Powered by Social Snap