Pretraga

Topla voda iz geotermalnog izvora mogla bi grijati Karlovčane, kreću radovi na ispitivanju bušotine

A- A+

Svi se danas žele grijati na geotermalnu energiju. Karlovac bi mogao biti jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji će to i realizirati. Šuma Šumbar u blizini grada bit će mjesto na kojem će se izvoditi ispitivanja. Toplom vodom iz geotermalnog nalazišta koja iznosi 126 °C, predviđeno je da se griju korisnici gradske toplane. Za radove na bušotini zadužena je karlovačka tvrtka GeotermiKA.

Grijanje, ilustracija | foto: Unsplash

Započeli su pripremni radovi na bušotini geotermalnih izvora u Karlovcu. Grad na četiri rijeke tako bi se uskoro mogao grijati na toplu vodu. Time bi postao prvi grad u Hrvatskoj u kojem centralni toplinski sustav koristi obnovljive izvore energije. Istražna bušotina nalazit će se na području šume Šumbar, a za to su već odrađeni poslovi na izmjeni vrelovodnih cijevi.

Pretpostavlja se da temperatura vode na potencijalnom nalazištu iznosi 126 Celzijevih stupnjeva i to na dubini nešto većoj od dva i pol kilometra. Izvođači radova smatraju da bi bušotina, s uključenim pumpama, mogla dnevno davati oko sedam tisuća kubnih metara vode, prenosi hrt.hr.

Izdvojeni članak

‘Topusko pametni termalni grad’: Veliki projekt male općine za profit od geotermalnih izvora

– Istražna bušotina je na ovoj lokaciji predviđena, nakon godina mjerenja, istraživanja, skupljanja podataka, tako da je ova lokacija već određena. Dubina će biti nešto više od dva i pol kilometra, rekao je direktor tvrtke GeotermiKA koja je zadužena za ispitivanja Vlatko Kovačić.

Projekt revitalizacije vrelovodne mreže pokazao je da se obnovljivi izvori energije mogu uvesti u centralni toplinski sustav grada. Stoga bi se vodom iz geotermalnog nalazišta grijali korisnici gradske toplane. Trasa dovoda geotermalne vode u Karlovac već je predviđena Prostornim planom.

Financijska sredstva zasad su osigurana samo za uređenje bušotinskog prostora, a za ostatak radova traži se izvor financiranja. Još jedan grad na sjeveru Hrvatske želi povećati energetsku neovisnost pa su krenuli u ispitivanja na geotermalnoj bušotini. O kojem se gradu radi saznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap