Pretraga

‘Topusko pametni termalni grad’: Veliki projekt male općine za profit od geotermalnih izvora

A- A+

U Lječilištu Topusko predstavljen je ambiciozni projekt ‘Topusko pametni termalni grad’ kao inovativna inicijativa na temelju geotermalne energije koju Topusko kao prva hrvatska općina koristi na kaskadni način za grijanje mjesta, balneoterapiju i bazene. Projekt obuhvaća izradu dokumentacije za proširenje geotermalne toplovodne mreže.

postrojenje za geotermalnu energiju

postrojenje za geotermalnu energiju | foto: Feifei Cui-Paoluzzo / Getty Images

Projekt ‘Topusko Pametni Termalni Grad‘ financiran iz EU-a uz nacionalno sufinanciranje, a nositelj je Lječilište Topusko uz projektne partnere Top-Terme i poduzeće Efla s Islanda. U prvoj fazi projekta cilj je izraditi tehničku dokumentaciju za proširenje toplovodne mreže, povećanje broja korisnika te veću iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

Cilj Sisačko-moslavačke županije je da se proširi geotermalna mreža, da se svako kućanstvo poveže na toplinsku mrežu. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokrenute su aktivnosti da se geotermalna voda u pilot projektu iskoristi za stakleničku proizvodnju.

Izdvojeni članak

Virovitica ‘leži’ na energetskom bazenu, gradi se najveća geotermalna elektrana u Europi

Ono što Lječilište Topusko čini idealnim mjestom za rehabilitaciju i liječenje, odnosno jednim od najkvalitetnijih izvora zdravlja na području Hrvatske i šire, je upravo ljekovita geotermalna voda koja se danas koristi iz tri bušotine dubine od 80 do 220 m. Termalna voda u Topuskom po kvaliteti je druga u Europi.

Ova ljekovita termalna voda je hipertermna, prosječne temperature oko 64°C, a zanimljivo je da su u proteklih 200 godina njezin sastav i kakvoća ostali nepromijenjeni. Posebnost Lječilišta Topusko je i ljekovito blato, odnosno peloid. Korištenje geotermalne vode na području Topuskog kao energenta počelo je 80-tih godina prošlog stoljeća bušenjem četiri geotermalne bušotine, od kojih su danas u funkciji tri. No kako trenutni režimom rada iskorištava se samo dio dostupne geotermalne energije iz njih projekt ‘Topusko pametni termalni grad’ ide u pravcu iskorištavanja punog potencijala.

Na 5 lokacija u RH otvaraju se geotermalne bušotine vrijedne 191,7 milijuna eura, doznajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap