Pretraga

Virovitica ‘leži’ na energetskom bazenu, gradi se najveća geotermalna elektrana u Europi

A- A+

Virovitica bi uskoro mogla postati epicentar europske energetske revolucije. Tamo se planira izgradnja geotermalne elektrane snage 20 megavata, koja bi mogla postati najveća u Europi. Rezultati istraživanja geotermalnog potencijala pokazali su da Virovitičko-podravska županija leži na geotermalnom bazenu. Vrijednost projekta Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije, koji je započeo 2019., iznosi 304.169 eura.

geotermalna elektrana beč

Zadnja istraživanja prije početka radova na elektrani, foto: Johannes Zinner

Istraživanja su pokazala da Virovitičko-podravska županija ima veliki geotermalni potencijal. Stoga se na tom području planira izgradnja geotermalne elektrane snage 20 megavata, koja ima potencijal postati najveća takva elektrana u Europi. Na području Čađavice je završena istražna bušotina koja je otkrila geotermalni izvor na dubini od 4.300 metara. Goetermalni potencijal imaju i područja Orahovice, Slatine i Nove Bukovice. Studija procjene na tom području financirana je kroz tehničku pomoć razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

– Vjerujem da će se pronaći geotermalna energija koja se može koristiti ne samo za elektranu već i za smanjenje troškova grijanja staklenika u poljoprivredi, a vjerujem da ćemo ići i na neke manje bušotine koje će direktno biti korištene u poljoprivredi, rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Izdvojeni članak

Na 5 lokacija u RH otvaraju se geotermalne bušotine vrijedne 191,7 milijuna eura

Provedba projekta bila je usmjerena i na bušotinu geotermalne vode Virovitica GT-1 (VirGT-1). Završena je projektna dokumentacija do faze početka radova na bušenju istražne bušotine Virovitica GT-1, prenosi Index.hr.

Istražna bušotina podrazumijeva da se, kad bude pri kraju, ispitaju njeni potencijali i da se vidi što se može od nje dobiti u budućnosti. To je prva faza početka korištenja geotermalne energije na istražnom području Virovitica 2. Projektirana je do 1300 metara, a topla se voda očekuje već na 600 metara.

Pogledajte ovdje kako je Slavonski Brod osigurao sredstva za istraživanje geotermalnih izvora.

Copy link
Powered by Social Snap