Pretraga

Slavonski Brod osigurao novac za istraživanje geotermalnih izvora: Korak prema ekološki prihvatljivom grijanju

A- A+

Grad Slavonski Brod osigurao je 60.000 eura za izradu investicijskog koncepta u sklopu projekta istraživanja geotermalnih potencijala. Time je područje istraživanja prošireno na površinu od 44,77 četvornih kilometara, a ovisno o rezultatima pristupit će se realizaciji projekta razvoja sustava grijanja iz geotermalnih izvora.

Ispod tvrđave Brod navodno se nalazi geotermalni vodonosni sloj kojeg gradske vlasti žele iskoristiti za grijanje | Foto: Grad Slavonski Brod

Slavonski Brod osigurao je 60.000 eura bespovratnih sredstava za izradu investicijskog koncepta ključnog za nastavak istraživanja i realizacije projekta geotermalnih izvora. Novac je stigao putem poziva međunarodne inicijative European City Facilities.

Sam grad se nalazi na prostoru Panonskog bazena, koji se smatra jednim od najperspektivnijih geotermalnih područja u Europi. Stoga su vlasti još prije četiri godine naručile studiju o mogućnosti pronalaženja geotermalne vode. Stručnjaci s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu ustvrdili su kako se ispod tvrđave Brod nalazi vodonosni sloj, a kasnijom je studijom geotermalnog potencijala utvrđeno kako na nekoliko lokacija postoje geološke naznake potencijalnih geotermalnih vodonosnika.

Izdvojeni članak

Na 5 lokacija u RH otvaraju se geotermalne bušotine vrijedne 191,7 milijuna eura

Te lokacije potrebno je detaljnije istražiti, kako bi se utvrdio konačni geotermalni potencijal, koji bi kasnije bio iskorišten za razvoj energetski i ekološki učinkovitijeg toplinskog sustava. To znači da bi se umjesto plina iz tamošnje toplane, za grijanje koristila topla voda iz termalnih izvora. Time bi se ujedno smanjila i emisija ugljičnog dioksida.

S ciljem izrade već spomenutog investicijskog koncepta i nastavka istraživanja geotermalnih potencijala u Slavonskom Brodu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zatražilo je suglasnost da se pri odabiru najpovoljnije provoditelja daljnjih istraživanja odredi veći prostor, ukupne površine 44,77 četvornih kilometara. To je ujedno bio i glavni preduvjet za nastavak istraživanja. Grad Slavonski Brod izdao je potrebnu suglasnost te nastavio tražiti daljnje mogućnosti financiranja ovog velikog projekta.

Kako se sličan projekt provodi u Vukovaru možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap