Pretraga

Vukovarci rade gradsko grijanje na geotermalnu vodu, započela istraživanja za eksploataciju

A- A+

Grad Vukovar sklopio je s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Čista energija za Vukovar’ ukupne vrijednosti od 259.470,62  eura, od čega se na bespovratna sredstva odnosi 217.330,02 eura. Početak je to priče koja bi Vukovarcima trebala donijeti sustav gradskog grijanja na geotermalnu vodu.

geotermalni izvor

geotermalni izvor | foto: Freepik

Grad Vukovar projekt istraživanja geotermalnih voda za javni sustav grijanja provodi s projektnim partnerom EFLA Consulting Engineers. Projekt je sufinanciran je iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe programa ‘Energija i klimatske promjene’, uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške.

Gradsko grijanje na termalnu vodu

Projekt obuhvaća istraživanja i eksploatacije geotermalne vode čime se želi stvoriti tehnološka osnova za primjenu obnovljivih izvora energije u grijanju grada Vukovara i s njim povezanih naselja tako da se toplina vode crpljene iz geotermalnog vodonosnika koristi za zagrijavanje optočne vode u postojećem sustavu gradskog grijanja. Kao i da se, uz to,  prije ponovnog utiskivanja u geotermalni vodonosnik se preostala korisna toplina iskoristi za zagrijavanje staklenika.

Za istraživanja će biti kombinirano korištena solarna energija iz fotonaponskih panela na prostoru oko eksploatacijskih i utisnih bušotina te s krovova objekata u kojima će biti smještena oprema za geotermalni sustav. Proizvedenom električnom energijom napajat će se lokalna trošila, a eventualni viškovi električne energije predavat će se u elektroenergetsku mrežu.

Izdvojeni članak

Vukovar gradi 12 solarnih elektrana koje će godišnje uštedjeti 100 tisuća eura javnog novca

Opsežna dokumentacija

U sklopu projekta bit će izrađena Studija geotermalnog potencijala, idejni naftno-rudarski projekt za bušenje i ispitivanje istražne bušotine Vukovar, elaborat zaštite okoliša, građevinski projekt za ishođenje lokacijske dozvole za bušotinski rad i naftno-rudarski projekt za bušenje istražne bušotine Vukovar GT-1. Također, radit će se izvedbeni građevinski projekt za izgradnju bušotinskog radnog kruga Vukovar GT-1 i idejno rješenje sustava korištenja geotermalne vode za toplinsku opskrbu toplinskog sustava grada Vukovara i staklenika na području grada.

Razdoblje provedbe projekta je dvije godine. Iz Grada Vukovara Ističu kako su svrha i cilj promovirati i postići energiju s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnošću opskrbe. Isto se planira postići realizacijom projekta, odnosno izradom projektno-tehničke dokumentaciju koja je preduvjet za ostvarenje ovog cilja.

Pogledjate ovdje kako Danci hlade svoje zgrade kroz centralni sustav morskom vodom.

Copy link
Powered by Social Snap