Pretraga

Klima uređaji odlaze u povijest? Danci zgrade hlade morskom vodom uz uštedu energije od 40%

A- A+

Morskom vodom iz kopenhaške luke danas se hladi jedna trećina hotelskih soba u danskoj prijestolnici, banke, muzeji i robne kuće. Riječ je o ekološki prihvatljivom sustavu koji u prošlosti ostavlja klima uređaje.

Kopenhagen

Kopenhagen | foto: Freepik

Klimatske promjene tjeraju znanstvenike diljem svijeta da budu uporni u pronalasku praktičnih rješenja koja će omogućiti grijanje i hlađenje domova na ekološki prihvatljiv način. Jedna inovativni projekt na ovome polju već je integriran u Kopenhagenu gdje je građanima omogućeno daljinsko hlađenje morskom vodom. Sustav daljinskog hlađenja je učinkovit i daleko ekološki prihvatljiviji od korištenja klima uređaja, a u Kopenhagenu kao ključni resurs koristi besplatan i široko dostupan pogon – morsku vodu, izvještava TheMajor.eu.

Iako je daljinsko grijanje kao usluga u danskoj prijestolnici dostupno od početka 20. stoljeća, daljinsko hlađenje noviji izum i dodatak, s rashladnom stanicom koja je uspostavljena 2008. Funkcionira tako da se morska voda crpi iz kopenhaške luke, te se potom prenosi kroz sustav zatvorene petlje.

Izdvojeni članak

Građevinski i arhitektonski trikovi za život bez klima uređaja

Potrošnja energije smanjena za 40 posto

Greater Copenhagen Utility (HOFOR) opskrbljuje grijanje i hlađenje u Kopenhagenu. Centralno grijanje se isporučuje kao javna usluga opskrbe, ali daljinsko hlađenje je posao koji se vodi pod uobičajenim komercijalnim uvjetima.

Preko zime se isporučuje besplatno, po potrebi, no ljeti se koriste i kompresori pa dolazi do potrošnje električne energije. Stručnjaci tvrde da se time smanjuje potrošnja energije za 40% u usporedbi s klima uređajima.

Oslobađanje prostora

Sustav daljinskog hlađenja morskom vodom stanovnicima Kopenhagena daje omogućuje i društvenu dobit. Naime, sustav je dizajniran tako da oslobađa prostor u zgradama koji inače zauzimaju klima uređaji. Primjerice, u zgradama gdje su oni uklonjeni s krovova nastao je novi slobodni prostor za urbane vrtove i druženje stanara.

Hoteli u glavnom gradu Danske među glavnim su kupcima sustava daljinskog hlađenja. Od 2023. približno 8.500 hotelskih soba opremljeno je inovativnom metodom za snižavanje unutarnjih temperatura. To predstavlja otprilike jednu trećinu svih hotelskih soba u gradu. Osim hotela u Kopenhagenu, nekoliko banaka, muzeja i robnih kuća također koristi atraktivno rješenje daljinskog hlađenja.

Za prilagođavanje starih rashladnih uređaja Fond za zaštitu okoliša dijeli 5 milijuna eura, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap