Pretraga

Vukovar gradi 12 solarnih elektrana koje će godišnje uštedjeti 100 tisuća eura javnog novca

A- A+

Grad Vukovar započeo je realizaciju održivog razvoja pod nazivom ‘Sunce nad Vukovarom’ kojim će se na zgradama u vlasništvu Grada Vukovara izgraditi solarne elektrane. Izvođači radova su Elektro-energetika i Đuro Đaković elektromontaža.

solarni paneli

solarni paneli | foto: Freepik

Projekt ‘Sunce nad Vukovarom‘ sufinanciran je iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe Programa ‘Energija i klimatske promjene’, uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške. Provodit će se u suradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation, rok provedbe projekta je 2 godine, a ukupna vrijednost iznosi 774.968,55 eura. Stopa financiranja projekta putem bespovratnih sredstava iznosi 85 %, odnosno 658.723,27 eura.

‘Sunce nad Vukovarom’ osigurat će čak 12 solarnih elektrana na objektima javne namjene i to na sljedećim lokacijama: Osnovna škola Antuna Bauera, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, Osnovna škola Blage Zadre, Osnovna škola Siniše Glavaševića, Osnovna škola Nikole Andrića, Osnovna škola Mitnica, Dječji vrtić Vukovar I – Centralni objekt, Dječji vrtić Vukovar I – Vukovar Novi, Gradska uprava Vukovar, Gradska tržnica Vukovar, Sportska dvorana „Danijel Rehak“ u Borovu naselju te Plivalište Vukovar.

Izdvojeni članak

Projekt SuSTainable u Splitu: Kreće se u instaliranje fotonaponskih elektrana na javne objekte

Ukupna snaga svih elektrana iznosit će 801,90 kW, a udio zelene energije u ukupnoj potrošnji nekretnina približno 53 %. Voditelj projekta, Branko Knežević, pojašnjava kako će elektrana proizvoditi energiju za vlastite potrebe objekata koji će na ovaj način postati u velikom djelu samoodrživi.

– Očekujemo uštedu na potrošnji električne energije od oko 100 tisuća eura godišnje. Vijek ovih elektrana je otprilike 20 godina, pa se s time očekuje ušteda od oko 2 milijuna eura, rekao je Knežević dodavši kako Grad Vukovar ima spreman projekt za istraživanje geotermalnih potencijala za koji su osigurana bespovratna sredstva u visini od 85%.

Solarne elektrane grade se sve više i na hrvatskim otocima, pogledjate ovdje zanimljivu priču o malom vrtiću na Cresu koji postoje samodrživ.

Copy link
Powered by Social Snap