Pretraga

Revolucija na Cresu: Otkrijte kako mali vrtić ‘Girice’ pokreće energetsku tranziciju u Hrvatskoj

A- A+

Dječji vrtić ‘Girice’ na Cresu uskoro bi trebao postati jedna od rijetkih solarnih vrtića u Hrvatskoj. Ovdje će se graditi sunčeva elektrana koja će značajno podići stupanj samo održivosti objekta.

DV Girice

DV Girice | foto: DV Girice

 

Zaključen je poziv na dostavu ponuda za izgradnju solarne elektrane snage 20 kW, a nakon što bude odabran izvođač radova, elektrana će imati rok izgradnje četiri mjeseca. Jednom kada solarni paneli budu postavljeni i aktivirani procjenjuje se da će godišnja ušteda na računu za struju ovog objekta biti oko 2.000 eura.

Solarna elektrana za creski vrtić gradit će se u sklopu projekta ‘Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju’ koji je usmjeren na povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Cilj projekta je doprinos ostvarenju ciljeva Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu i Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za RH, kao i plana Europske unije za zelenu tranziciju Spremni za 55 %.

Izdvojeni članak

Aplikacija Sunči: Hrvatska aplikacija koja prati potrošnju i proizvodnju energije solarnih elektrana

Projekt ukupno vrijedan 1,4 milijuna eura sufinanciraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. sa 1,1 milijuna eura bespovratno, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa ‘Energija i klimatske promjene’, izvijestili su iz Grada.

Valja spomenuti kako je dječji vrtić ‘Girice’ dobar primjer kako uspješni zeleni mikro projekti kroz sustavnu provedbu mogu napraviti velik razliku u lokalnoj zajednice. Naime, zgrada vrtića energetski je obnovljena 2016. godine, a u obnovu je uloženo 400 tisuća eura. Također, ‘Girice’ se mogu već pohvaliti korištenjem električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Naime, vrtić je nositelj HEP-ovog certifikata ‘Zelena energija’ uz donaciju tvrtke Cresanka.

Ako razmišljate o kućnoj solarnoj elektrani sve informacije potražite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap