Pretraga

Projekt SuSTainable u Splitu: Kreće se u instaliranje fotonaponskih elektrana na javne objekte

A- A+

Grad Split predstavio je projekt ‘SuSTainable – povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita’. U sklopu projekta će se instalirati integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada, a sve bi trebalo biti gotovo do travnja 2024. godine.

Projekt SuSTainable

Projekt SuSTainable, foto: Grad Split

Cilj instaliranja fotonaponskih elektrana je iskorištavanje sunčeve energije i povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Konkretno, povećat će se za 795 MWh godišnje, a smanjit će se emisije CO2 za 186 tona godišnje, osigurati stabilnost napajanja električnom energijom i povećati energetska neovisnost objekata te ublažiti klimatske promjene.

Objekti na kojima će se instalirati integrirane fotonaponske elektrane su osnovne škole Brda, Lokve – Gripe, Kamen – Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive – Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan – Pazdigrad i Žrnovnica, zatim dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te dvorana Košarkaškog kluba Split na Gripama. Projekt, koji je započeo u svibnju prošle godine, trebao bi biti završen do kraja travnja 2024. godine.

Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao kako imaju ambiciju postati predvodnik modernih, zelenih trendova – ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. Istaknuo je kako je ovo jedan od projekata u tom smjeru. Na području grada je trenutno instalirano tek desetak integriranih sunčanih elektrana, i to većinom na privatnim kućama.

Izdvojeni članak

[FOTO] Objavljeni rezultati natječaja: Evo kako bi mogla izgledati Istočna obala u Splitu

Golem prostor za napredak

Split ima takvu klimu da bi prosječno, po metru kvadratnom godišnje, mogao dobivati 1.500 kW električne energije. Grad Split već je započeo priču sa solarnim panelima, no ovaj projekt donosi značajniji iskorak u tom pravcu. Kako su objasnili iz Grada, jasno je da se tu krije golem prostor za napredak po pitanju korištenja energije iz obnovljivih izvora.

Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada Splita, rekla je kako su kroz fondove EU kroz energetsku obnovu javnih zgrada već instalirali solarne panele na osnovne škole Skalice, Pojišan i Mertojak, a ovaj novi projekt prijavile su gradske službe u suradnji s razvojnom agencijom Grada Splita RaST.

– U Osnovnoj školi Mertojak solarni paneli mjesečno umanje trošak energenata za nešto više od 400 eura, što je više od polovice samog računa energenata te škole. Sada, u sklopu novog projekta, na 14 javnih objekata postavljanje solarnih panela rezultirati će povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za 800 MWh godišnje i to će nam godišnje donijeti uštedu od oko 100.000 eura, objasnila je Eremut Erceg.

Projekt ‘SuSTainable’ financiraju države Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine u okviru Programa ‘Energija i klimatske promjene’. Ukupna je vrijednost projekta 650.152,44 eura, a postotak sufinanciranja iznosi 85%. Trenutno je u tijeku proces odabira izvođača radova, nakon čega slijedi uvođenje izvođača u posao, što bi se trebalo dogoditi već u veljači.

Izdvojeni članak

Split jedan od 60 odabranih gradova: Testirat će se najbolje prakse Novog Europskog Bauhausa

Veliki planovi za 2023. godinu

– Grad Split dobio je bespovratna sredstva za ovaj projekt i prijavio se sam, a ići samostalno u ovakvoj konkurenciji potvrđuje kvalitetan rad. Mi smo resorno ministarstvo i koliko naši korisnici dobro rade na terenu, toliko kvalitetno ćemo mi imati zalog za budućnost financiranja, istaknuo je Lovre Karamarko, voditelj Službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Gradonačelnik Puljak najavio je daljnje korake koji će učiniti grad još modernijim i ekološki osvještenijim. Rekao je kako sa Stanoupravom pripremaju projekte za zgrade kojima upravljaju kako bi sugrađanima pomogli pri postavljanju solarnih elektrana. Izrađuju i solarnu mapu grada Splita koja će građanima pomoći izračunati isplati li im se instalirati solarnu elektranu na svoje krovove, a gradska tvrtka Split parking planira postaviti solarne ćelije na javne garaže.

– Ona će na neki način postati agregat, drugim riječima prihvaćat će svu tu električnu energiju i onda je distribuirati korisnicima. Imamo ideju procijeniti bioplinski i solarni potencijal Karepovca, želimo i zgradu Doma mladih pretvoriti u simbol modernih energija te i na nju postaviti solarne panele, nabavljamo i autobuse na električni pogon… Ovu će godinu obilježiti razvoj mnogih od tih projekata, zaključio je gradonačelnik Puljak.

Copy link
Powered by Social Snap