Pretraga

Split jedan od 60 odabranih gradova: Testirat će se najbolje prakse Novog Europskog Bauhausa

A- A+

Grad Split odabran je kao jedan od 60 gradova u kojima će se razvijati pilot projekti i modeli tranzicije prema klimatskoj neutralnosti. Odabrani gradovi će imati priliku dobiti podršku u provođenju održivih politika klimatske tranzicije i postati uzor drugim gradovima diljem Europe.

Mapa gradova uključenih u program CrAFt, foto: CrAFt

Gradovi dobitnici među kojima je i Split objavljeni su jučer na European Research & Innovation Days. Creating Actionable Futures, ili ukratko CrAFt, projekt je u sklopu EU programa Obzor (Horizon) koji u fokus stavlja inkluzivni pristup u kojem spaja građane, donositelje politika, umjetnost, znanost i lokalnu zajednicu u kreiranje uključivih modela tranzicije prema klimatskoj neutralnosti u svojoj lokalnoj sredini.

Odabranih 60 gradova pridružuje se tzv. ‘sandbox cities’, odnosno gradovima-primjerima u kojima su se već uspješno implementirali neki od pilot projekata, a to su Amsterdam, Bologna i Prag. CaAFt gradovi će tako imati priliku sudjelovati u izradi suradničkih modela urbane transformacije, testirati najbolje prakse Novog Europskog Bauhausa (NEB), učiti na uspješnim primjerima kroz sastanke, studijske posjete i pristup bazi znanja, biti dio think-thanka nove generacije, dobiti podršku prema individualnim potrebama te sudjelovati u kampanjama diljem Europe.

Izdvojeni članak

Ivošević prozvao splitske konzervatore: Naša bogata baština je postala ljetni fast food

CrAFt će podupirati gradove u njihovoj tranziciji prema klimatskoj neutralnosti postavljajući u centar građane, lokalne zajednice, stanare, kulturni i kreativni sektor, sveučilišta, znanost i škole u razvijanju modela lokalne suradnje, a kako bi isti mogli postati primjeri dobre prakse koji se mogu replicirati u bilo kojem gradu ili zajednici diljem Europe.

CrAFt je trogodišnji program pokrenut u svibnju 2022. godine i dio je Novog Europskog Bauhausa, inicijative Europske unije koja predstavlja ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja Europskog zelenog plana. Više o projektu CrAFt saznajte ovdje. Donosimo i mapu na kojoj su označeni svi gradovi koji će sudjelovati u projektu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap