Pretraga

Radovi na kanalizaciji napravili štetu: Karlovačko veleučilište zbog narušene konstrukcije ide u hitnu sanaciju

A- A+

Karlovačko veleučilište pretrpjelo je značajne štete zbog urušavanja u glavnom vodu karlovačke kanalizacije. Oštećenja su nastala nakon radova na poboljšanju vodovodne i kanalizacijske infrastrukture u staroj gradskoj jezgri. Dekan Ivan Štedul je najavio hitnu stabilizaciju koje će Veleučilište samo financirati. No, trenutno nije poznato kada će sanacija krenuti. Dio zgrade se evakuirao, ali dekan je optimističan da će uspjeti normalno funkcionirati.

Veleučilište u Karlovcu. Foto: Google Maps Screenshot

Radovi na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa trebao je značajno poboljšati uvjete u tom gradu. No nažalost, više zgrada u gradskoj jezgri Zvijezda je uslijed radova izgubilo stabilnost svoje konstrukcije. Među njima je i zgrada Veleučilišta u Karlovcu. Ranije su statičari u medijima dali procjenu da šteta na zgradi iznosi 1.3 milijuna eura. Kako je za Bauštela.hr naveo dekan veleučilišta, Ivan Štedul, iako je zgrada veleučilišta dosta stara, održavali su je.

– Ovaj projekt aglomeracije je hvalevrijedan projekt. Dobivamo novu kanalizaciju i vodovod. Općenito će nam biti ljepše. Međutim, na glavnom vodu kanalizacije, radnici su na velikoj dubini kopali velike otvore. Postavljali su i zaštitu da se nešto ne bi dogodilo. Ali, uslijed ovih radova, sve zgrade u povijesnoj jezgri blizu glavnog voda kanalizacije su dobila oštećenja. Tako i naša zgrada. Mene osobno ovo jako pogađa jer si ne možemo pomoći. Znamo da su ti radovi ugovoreni i financirani od Europske Unije, sumirao nam je Štedul svoje osjećaje i problem s kojim se njegova institucija susreće.

Izdvojeni članak

Ulice poplavile stotine kubika vode, puknule vodovodne cijevi iz 1978.

‘Malo smo se stisnuli’

Zbog svega su morali evakuirati dio zgrade u kojem su bile smještene prostorije studentske službe, referade, dvije predavaonice i dva nastavnička kabineta. Budući da nije građevinske struke, dekan nije želio nagađati  tko je pogriješio, ako je itko uopće i pogriješio. Bitnije mu je da se Veleučilište uspjelo snaći u novonastaloj situaciji.

– Morali smo se malo stisnuti. Neće bit neke komocije, ali preuređujemo jednu veliku predavaonicu u dvije učionice. Zasad ćemo se uspjeti snaći. Ljetni semestar nam je malo manje opterećen jer studenti nisu toliko ‘u kući’ zbog stručne praske. Do zimskog semestra ćemo već naći nekakva rješenja, uvjeren je Štedul.

Izdvojeni članak

U jednom od najviših stambenih nebodera na svijetu česte su poplave i kvare se dizala

Još traje urušavanje, izvođači imaju osiguranje?

Dekan je dodao i da je i u četvrtak razgovarao sa statičarima. U ponedjeljak planiraju hitnu stabilizaciju o vlastitom trošku. Iako ima informacije da sami izvođači radova imaju osiguranje, kaže nam da tek treba vidjeti kako će to proći. Nije siguran ni kada će započeti sanacija jer sam problem nije dovršen. Statičari su istaknuli da urušavanje i dalje traje te se sanacija ne isplati dok sami radovi ne budu gotovi.

– Mislim da hitna stabilizacija neće koštati puno. Poduprijet ćemo zgradu stupovima, to bi trebalo koštati dvije ili tri tisuće eura. Izvođač je zatražio i da otvorimo pod u jednoj učionici kako bismo vidjeli što se točno događa s konstrukcijom, otkrio nam je Štedul sljedeće poteze.

U svemu se nada i pomoći Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO). Istaknuo je da je uz njihovu pomoć, kroz EU projekt ranije i obnovljena zgrada veleučilišta za koje je ocijenio da je ‘zaista napredovalo u zadnjih desetak godina’.

Radovi u Karlovcu su možda zapali u male probleme, ali srećom u Jastrebasrksom je prošlo bolje. Tamo se na novoj vodnoj infrastrukturi radilo 10 godina, a detalje možete saznati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap