Pretraga

Ulice poplavile stotine kubika vode, puknule vodovodne cijevi iz 1978.

A- A+

U Dalmatinskoj zagori su se zbog puknuća vodovodne cijevi izlile stotine kubika vode. Poplavljena su prizemlja stambenih i poslovnih objekata. Tlačna cijev magistralnog vodovoda Ruda – Sinj pukla je u Rudi u općini Otok. Tim se vodovodom pitkom vodom opskrbljuju Sinj, najveći dio cetinskog kraja i sva naselja općine Dicmo, Dugopolje i Muć te dio općine Klis. Lokalna vlast već dugo razgovara o potrebi rekonstrukcije ove vodovodne mreže i potpune zamjene dotrajalih azbestno-cementnih cijevi, ali ništa se ne čini.

Puknuće vodovoda Sinj

Puknuće vodovodne cijevi u Sinju | Luka Kamber/Slobodna Dalmacija

Zbog puknuća tlačnog cjevovoda na magistralnom vodovodu Ruda – Sinj izgrađenom još 1978. godine, došlo je do problema s vodoopskrbom na cijelom području općine Dicmo, a ovisno o napunjenosti vodosprema moguće je očekivati prekide u vodoopskrbi svih naselja grada Trilja i općine Otok, Dugopolja, Muća i Klisa kao i sinjskih naselja Bajagić, Obrovac, Radošić i Lučane. Radi se o azbestno-cementnoj cijevi promjera 600 milimetara.

Izdvojeni članak

Ulaže se 6,8 milijuna eura u vodoopskrbni cjevovod za 4 hrvatska otoka

Na istom cjevovodu na udaljenosti manjoj od stotinu metara posljednji put je došlo do puknuća prije godinu i po dana. U tvrtki ‘Vodovod i odvodnja Cetinske krajine’ koja upravlja vodovodom Ruda odmah su zaustavili crpke i angažirali ekipu montera na popravku, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je puknuta cijev položena u trupu ceste za sav promet zatvorena je županijska cesta Otok – Ruda pa se promet prema Rudi odvija obilazno, preko Vratnica. Proboj vode razrovao je cestu i odnio cijeli njen gornji stroj. Došlo je do plavljenja prizemlja dijela stambenih i poslovnih objekata nedaleko mjesta puknuća cjevovoda, pri čemu je nastala značajna materijalna šteta.

Izdvojeni članak

Foto: Dobro postavljen oluk spašava od poplave, a loše postavljen izgleda ovako

– Trebalo bi zamijeniti cijevi na oko 20 kilometara dužine ovoga tlačnog cjevovoda. To bi stajalo oko 2,5 milijuna eura. Već je napravljen projekt i provedena je javna nabava. Iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 1,8 milijuna eura, rekao je Josip Mioč, direktor ‘Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine’.

Mioč je dodao da sada rade na tome da osiguraju preostalih 700 tisuća eura i čim to naprave može se krenuti s rekonstrukcijom. Prva faza bila bi 20-ak kilometara, a već se rade tehničke pripreme za nastavak kako bi na cijelom potezu, do posljednjih potrošača Dicma, Dugopolja, Muća i dijela Klisa imali zajamčenu sigurnost u vodoopskrbi.

Poplave nisu samo samo pojave rezervirane za eksterijere. Često se događaju čak i u najvišim elitnim stambenim neboderima, a više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap