Pretraga

Predstavljen plan izgradnje zamjenskih kuća i zgrada na Baniji: Bit će dva modela gradnje, donosimo detalje

A- A+

Stradalnici u potresu s područja Banovine uskoro bi trebali dobiti prve montažne kuće. Osmišljena su dva modela, tradicionalni i urbani, a moraju biti usklađene s propisima EU. Javna nabava kreće danas, a početak gradnje se očekuju za pet tjedana. Osim toga, u ožujku 2022. kreće gradnja višestambenih zgrada u Petrinji, Glini i Topuskom, a očekivano trajanje radova je godina dana. Zgrade će se razlikovati jedino po broju katova koji će ovisiti o broju stanovnika zgrade.

Plan izgradnje novih kuća na Baniji | Foto: Screenshot/HRT

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji je zadužen za obnovu i izgradnju na Banovini nakon potresa u srijedu dopodne predstavio je projekt plana izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Plan su predstavili ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Ministar Medved izvijestio je kako su dosad uklonili 448 uništenih objekata.

– Prema namjeni uklonjenih objekata, radi se o 291 obiteljskoj kući, 42 poslovna objekta, 33 stambeno-poslovna, 11 više stambenih zgrada, 26 javnih, 3 sakralna, 18 gospodarskih, 24 pomoćna objekta. U postupku je uklanjanje 12 objekata, rekao je.

Dodao je i da su dosad dodijeljena 93 državna stana u kojima je smješteno ukupno 260 osoba, a podsjetio je i kako Ministarstvo graditeljstva i dalje ima otvoren javi poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje s rokom podnošenja do 31. prosinca. Ako bude potrebno, javni poziv će se ponoviti, a mi smo o tome već pisali u sljedećem članku.

Po pitanju nekonstrukcijske obnove, ministar Medved rekao je kako je dosad zaprimljeno 8.086 zahtjeva za popravak nekonstrukcijskih elemenata, a to su dimnjaci, stubišta i sl. Od toga je čak 7.254 objekata na području Sisačko-moslavačke županije. Izvedeno je 2.057 elaborata za obnovu nekonstrukcijskih elemenata, a završeno je njih 937. Dosad je za nekonstrukcijsku obnovu ugovoreno 206,29 milijuna kuna. Realizirano je više od 33 milijuna kuna. Prosjek vrijednosti obiteljske kuće iznosi 45.000 kuna uključujući PDV.

Plan izgradnje novih kuća na Baniji | Foto: Screenshot/HRT

Ministar Horvat rekao je da su pripremili dva modela kuća – urbane i tradicionalne kuće te stambene zgrade, a građani koji se za njih odluče neće trebati ishoditi ni lokacijsku, ni građevinsku, ni uporabnu dozvolu. Pojednostavit će proces na način da će na temelju izdanog rješenja dobiti pravo upisa i vlasničku knjigu i ucrta u katastar temeljem izvedenih radova i izvješća nadzornog inženjera. Građanima će se dati da kasnije zamjenski stan dobiju kao vlasnici, a za one koji žele nadograđivati van dozvoljenih gabarita moći će ishodovati dozvole.

Dva tipa kuće: urbane i tradicionalne

Državni tajnik Gordan Hanžek detaljnije je objasnio kako će kuće izgledati. Po njegovim riječima, moraju biti usklađene s propisima EU-a što znači da moraju biti funkcionalne, sigurne, moraju ispoštovati tradicionalnu arhitekturu u gradnji, prostor mora biti racionalan i svaka mora biti energetski učinkovita.

– Poznata nam je dinamika kraja, to je poštovanje obiteljske različitosti. Znamo da u našim kućanstvima živi više generacija i na taj način dali smo stradalnicima da izaberu između kuća s manjim brojem spavaćih soba i više spavaćih soba, da je prilagode svojoj obitelji. Svim stradalnicima pripada veličina objekta po korisnoj tlocrtnoj površini: 55m2 za 1-2 člana, 70m2 za 3-4 i 85m2 za više od 5 članova, pojasnio je.

Dodao je da su to cjelovito dovršene kuće koje su s grijaćim tijelom spremne za useljenje i uporabnu dozvolu koja nije potrebna, ali se dobiva završnim mišljenjem nadzornog inženjera. Vlasnici će prije potpisa ugovora birati model kuće i šest tehnoloških načina gradnje. Područje će se dodatno ispitati na klizišta.

Plan izgradnje novih kuća na Baniji | Foto: Screenshot/HRT

Plan realizacije obiteljskih kuća:

1. faza – Danas počinje pokretanje postupka javne nabave za prvih 30 kuća – model urbana (suha drvena gradnja)

2. faza – 15. prosinca sljedećih 30 kuća – model tradicionalna (klasična zidana gradnja)

3. faza – 22. prosinca sljedećih 30 kuća – model urbana (klasična zidana gradnja)

4. faza – 29. prosinca 75 kuća – model tradicionalna (drvene montažne)

Stanovi u zgradama bit će odmah useljivi

Hanžek je pojasnio i kako će izgledati višestambene zgrade. Imat će armirano-betonsku konstrukciju, a stanovi će biti odmah useljivi. Svaki stan u prostoru dnevnog boravka ima izlaz na balkon. Stanovi će biti: od 35m2 za 1 člana kućanstva sa 10m2 dodatnih kvadrata po svakom sljedećem članu, do 5 članova kućanstva 75 m2, rekao je dodavši da su stanovi i energetski visoko učinkoviti.

Copy link
Powered by Social Snap