Pretraga

Što se čeka? 6 mjeseci nakon potresa, još 2.000 objekata čeka pregled

A- A+

Više od šest mjeseci prošlo je otkako su razorni potresi pogodili područje Sisačko-moslavačke županije ostavivši pritom trajan trag oštećenja na brojnim stambenim i poslovnim objektima. No, unatoč proteklom vremenu brojni od njih još uvijek čekaju pregled statičara.

oštećenje

Oštećenje krovišta | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Aktualno stanje i postotak preglednosti oštećenih objekata donosi ArcGIS baza podataka.

Gotovo šest i pol mjeseci prošlo je otkako su razorni potresi zauvijek promijenili živote stanovništva na području Sisačko-moslavačke županije. Oštećeni su brojni objekti, što stambeni, što poslovni, veliki postotak i trajno zbog čega je do petka 09. srpnja uklonjeno njih 177, dok još veći broj čeka ista sudbina.

No, iako je od potresa prošlo više od pola godine, veliki broj objekata još uvijek čeka na pregled statičara u kojem će se utvrditi stupanj njihove oštećenosti, a time i plan za budućnost.

Na čekanju 2000 objekata

Prema podacima ArcGIS sustava s danom 11. srpnja na području Sisačko-moslavačke županije prijavljeno je 39.870 oštećenih objekata za pregled statičara. Od prijavljenih gotovo 40.000 do sada je pregledano njih 37.870, odnosno točno 2.000 manje od prijavljenih.

Prema podacima sustava crvenu oznaku neuporabljivosti dobilo je ukupno 4.660 objekata od čega je njih 413 s dodatnom oznakom N1, neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja te 4.247 s oznakom N2, neuporabljivo zbog oštećenja.

Izdvojeni članak

Važna obavijest stiže iz Grada Siska: Produljuje se sufinanciranje najamnina, evo do kada

Žutu oznaku privremene neuporabljivosti do sada nosi ukupno 8.234 objekta. Njih 3.714 nosi oznaku PN1, potreban dodatan pregled, dok 4.247 zbog oznake PN2 čeka na mjere hitne intervencije.

Objekata sa zelenom oznakom uporabljivosti i onih koji nemaju oštećenja daleko je najviše, ukupno 24.976, od čega su 704 objekta bez oštećenja, 7.298 je uporabljivo bez ograničenja, a njih 16.974 uporabljivo je s preporukom o postupanju.

Od do sada pregledanih objekata za obnovu je prijavljeno njih ukupno 8.773, dok je za potpuno uklanjanje prijavljeno 448 objekata.

Copy link
Powered by Social Snap