Pretraga

Usvojene izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom

A- A+

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora izglasane su izmjene Zakona o obnovi kojima se građane oslobađa obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove. Prema Zakonu troškove će financirati Republika Hrvatska i jedinice regionalne samouprave.

Hrvatski sabor | izvor: Unsplash

Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o obnovi građane se oslobađa obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove, a financirati će ih Republika Hrvatska i jedinice regionalne samouprave u omjeru 80% – 20%. Na području na kojem je proglašena katastrofa, država će i dalje financirati stopostotni iznos. Izmjenama i dopunama Zakona o obnovi omogućava se i isplata novčane pomoći prije početka obnove na račun obvezne pričuve višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade to jest poslovne zgrade čime će se upraviteljima omogućiti  nabava svih potrebnih usluga i radova za obnovu što će znatno ubrzati postupak obnove.

Izdvojeni članak

Prijave za natječaj za energetsku obnovu kuća ipak kreću 7. prosinca: Budžet povećan za 90 milijuna kuna

Postupci javne nabave biti će ubrzani i donošenja pravilnika kojim će se urediti pravila o postupku nabave robe, usluga i radova čija je procijenjena vrijednost manja od europskih pragova. Zakonom uređuje se djelotvorniji i brži način uklanjanja uništenih obiteljskih kuća i drugih uništenih zgrada, promjenom propisa koje je do sada bio uvjetovan suglasnošću  svih suvlasnika, dok će po novom modelu biti dovoljna većina. Ukoliko je određena zgrada ili obiteljska kuća oštećena do te mjere da ju je potrebno ukloniti jer predstavlja neposrednu prijetnju za sigurnost i zdravlje ljudi po procjeni građevinskog inspektora  biti će moguće ukloniti ju bez suglasnosti vlasnika. U slučaju potrebe za uklanjanjem kuće ili zgrade na zahtjev vlasnika država će mu dati zamjensku kuću ili stan iste veličine.

Izdvojeni članak

Otvoreno zaprimanje zahtjeva za organiziranu obnovu nekonstrukcijskih elemenata

Na područjima na kojima je proglašena katastrofa omogućiti će se gradnja stambeno-poslovnih i višestambenih zgrada kako bi se omogućila revitalizacija i urbanizacija navedenih područja. Ukoliko se pokaže da je to povoljnije za stranku uključenu u proces, dosad pokrenuti postupci dovršiti će se prema novim odredbama. Nove odredbe i izmjene zakona trebale bi pojednostavniti i ubrzati proces provođenja obnove.

 

Usvojene izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap