Pretraga

Prijave za natječaj za energetsku obnovu kuća ipak kreću 7. prosinca: Budžet povećan za 90 milijuna kuna

A- A+

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna.

Kućne sunčane elektrane

Solarne ploče na kući | Foto: Schrack Technik

Zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva (requestova) prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije. Prošle godine dogodio se isti slučaj kada je zaprimljeno ukupno 7.386 prijava.

– Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv. Uz to uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, Fond je odlučio kako će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca, poručili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izdvojeni članak

Stiže energetska obnova obiteljskih kuća: Prijave kreću 14. listopada, a možete dobiti 204.000 kuna

Na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Ugovore bi moglo dobiti oko 5000 kućanstava

Iz Fonda poručuju da će se cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat s do 60% bespovratnih sredstava. Ona podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije. Uz to, može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60%. Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

Prijave za natječaj za energetsku obnovu kuća ipak kreću 7. prosinca: Budžet povećan za 90 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap