Pretraga

Stiže energetska obnova obiteljskih kuća: Prijave kreću 14. listopada, a možete dobiti 204.000 kuna

A- A+

Objavljen je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Naime, predmet Poziva je dodjela sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to za neposredno sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu. Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 300 milijuna kuna, a podnošenje e-prijava započinje 14. listopada ove godine.

Poticaji-za-energetsku-obnovu-kuca

Objavljen je javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a e-prijave počinju 14. listopada ove godine | foto: Unsplash

Kao što smo najavili, na temelju Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost („Narodne novine“ broj 107/03 i 144/12), te Statuta Fonda („Narodne novine“ broj 193/03, 73/04, 116/08, 101/09, 118/11, 67/13, 70/14, 155/14 – pročišćeni tekst), a radi provedbe Odluke Vlade Republike Hrvatske o produžetku financiranja u 2021. godini provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s detaljnim planom za razdoblje do kraja 2020. godine („Narodne novine“ broj 83/21), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Naime, Fond dodjeljuje sredstva za neposredno sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, odnosno za sufinanciranje mjera sukladno Tehničkim uvjetima Poziva.

Izdvojeni članak

Energetska obnova kroz primjer zgrade koja danas ima 80 posto niže troškove

Poticaji za tri mjere

Mjere koje se sufinanciraju su A1 – cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Potom A2 – povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće te A3 – ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Popisi mjera, njihovih minimalnih tehničkih uvjeta, kao i prihvatljive opreme i radova kojima se isti postižu sadržani su u Tehničkim uvjetima.

Obiteljske kuće čija se energetska obnova potiče moraju biti energetski certificirane te energetskog razreda (prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, QH,nd) D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A1 ili A2 te C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A3.

Izdvojeni članak

Novi val energetske obnove kuća: Pojedino kućanstvo može dobiti do 204.000 kuna poticaja

Uvjeti koje obiteljske kuće moraju zadovoljiti

Postojeća obiteljska kuća u smislu Poziva je zgrada koja je izgrađena temeljem građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta sukladno Zakonu o gradnji („Narodne novine“ broj 153/13, 20/17, 39/19, 125/19) i svaka druga koja je navedenim ili posebnim zakonom s njom izjednačena. Također, u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje i koja zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta, naime, da ima najviše tri stambene jedinice te da ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 četvornih metara.

Osim toga, energetska obnova može se provoditi i na obiteljskoj kući koja nema izvedenu fasadu, a koja je izgrađena prije 21. lipnja 2011. godine temeljem građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta te na svakoj drugoj zgradi koja je prema Zakonu o gradnji ili posebnom zakonu s njom izjednačena, a na kojoj su izvedeni građevinski i drugi radovi (pripremni, zemljani, konstrukterski, instalaterski, završni te ugradnja građevnih proizvoda, postrojenja i opreme).

Obiteljska kuća može biti i pojedinačno nepokretno kulturno dobro ili se nalaziti u kulturno-povijesnoj cjelini koja je zaštićeno kulturno dobro, u kojem slučaju je prije započinjanja radova na energetskoj obnovi od nadležnog tijela potrebno pribaviti prethodno odobrenje ili potvrdu kojom se utvrđuje da je glavni projekt izrađen sukladno posebnim uvjetima zaštite kulturnog dobra.

Podsjetimo, korisnici sredstava Fonda u smislu ovog Poziva su fizičke osobe – građani, vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće s prebivalištem na adresi i mjestu kuće prijavljenim najkasnije 30 dana prije dana podnošenja prijave na Poziv.

Ukupno 300 milijuna kuna sredstava

Sredstva Fonda dodjeljivat će se do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi. Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom Pozivu iznosi 300 milijuna kuna. Fond pridržava pravo ne dodijeliti sva raspoloživa sredstva u okviru ovog Poziva, kao i povećati ukupno raspoloživ iznos sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva.

Podnošenje prijava na Poziv započinje 14. listopada 2021. godine u 9:00 sati, isključivo putem sustava za e-prijavu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap