Pretraga

Novi val energetske obnove kuća: Pojedino kućanstvo može dobiti do 204.000 kuna poticaja

A- A+

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredinom rujna ove godine planira objaviti novi javni poziv o energetskoj obnovi obiteljskih kuća. Ove je godine, ponosno ističe direktor Fonda Siniša Kukić, osigurano čak 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je 100 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu. Štoviše, pojedino kućanstvo kombinacijom različitih mjera može dobiti i do 204 tisuće kuna poticaja.

Poticaji za energetsku obnovu kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove je godine osigurao 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća | foto: Pixabay

Vlada je u srpnju ove godine donijela odluku o Produžetku programa energetske obnove obiteljskih kuća, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredinom rujna planira objaviti novi javni poziv. Štoviše, prošle je godine Fond odobrio sufinanciranje za 3.100 obiteljskih kuća, a u odnosu na dosadašnju provedbu programa razlika je što će se u okviru istog poziva sufinancirati i cjelovita energetska obnova. To također uključuje samostalne sustave za korištenje obnovljivih izvora energije poput mikrosolara.

Ukupno 300 milijuna kuna za energetsku obnovu kuća

Direktor Fond Siniša Kukić izrazito je ponosan na cijeli program energetske obnove obiteljskih kuća te naglašava da je ove godine osigurano čak 100 milijuna kuna više za obnovu u odnos na prošlu godinu.

– Interes za ovaj program i dalje je značajan. Ove smo godine zato uspjeli osigurati čak 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je za 100 milijuna kuna više no prošle godine. Također smo osigurali i dodatnih 100 milijuna kuna za obiteljske kuće koje su, nažalost, oštećene u potresima te za takve objekte planiramo koncem listopada objaviti zaseban javni poziv, rekao je Kukić.

Izdvojeni članak

Dječji vrtić koji proizvodi struju: Nakon energetske obnove na red došla solarna elektrana

Glavni ciljevi sufinanciranih mjera

Naime, cilj svih sufinanciranih mjera podrazumijeva smanjenje količine energije potrebne za zagrijavanje i hlađenje prostora, kao i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, što će u konačnici poboljšati kvalitetu života građana i smanjiti troškove.

Cjelovita energetska obnova kuća s lošijim energetskim svojstvima nastavit će se sufinancirati s do 60 posto bespovratnih sredstava. To uključuje obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice kao što su vanjski zidovi, krov ili pak stolarija. Osim toga, podrazumijeva i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

Također, ugradnja spomenutog sustava bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60, ili 80 posto i to ovisno o lokaciji. Tako se poticaji za to odnose na kuće visokih energetskih razreda kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Izdvojeni članak

Nizozemska još jednom zadivljuje – otvorena najduža solarna biciklistička staza na svijetu

Kućanstvo može dobiti do 204 tisuće kuna

Na javni poziv Fonda moći će se prijaviti građani čije kuće imaju površinu do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te ako je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju, što je bila praksa i do sada. Štoviše, maksimalni iznos sufinanciranja odredit će se za svaku pojedinačnu mjeru, a kućanstvo će kombinacijom različitih mjera moći dobiti čak do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

S obzirom na to za koje mjere građani iskažu interes bit će potrebno zadovoljiti različite uvjete sufinanciranja, a također je potrebno pripremiti i odgovarajuću dokumentaciju. Za sve to im na raspolaganju stoji mjesec dana od objave javnog poziva, a osnovi uvjet je legalno (su)vlasništvo te prebivalište na adresi kuće. Također, građani tijekom prijave mogu zatražiti pomoć i stručnu podršku koju sufinancira Fond s iznosom do 5.000 kuna.

Izdvojeni članak

Energetska obnova kroz primjer zgrade koja danas ima 80 posto niže troškove

Digitalne prijave za sufinanciranje

Ove će godine prijave za sufinanciranje također biti digitalne, uključujući funkcionalno unaprijeđenu aplikaciju za prijavu.

– Proveli smo razne analize i održali okrugli stol sa stručnjacima raznih profila, kako bismo optimizirali način prijave. Zaključak struke je u konačnici bio da je digitalna prijava i dalje najbolji način za provedbu ovakve vrste poziva. Vjerujemo da će korisnici biti zadovoljni novim funkcionalnostima aplikacije, a očekujemo da će se olakšati i sam proces zaprimanja i obrade prijava, objasnio je Kukić.

Osim toga, dodao je da će se organizirati informativne radionice širom Hrvatske u suradnji s jedinicama regionalne i lokalne samouprave.

– U želji da građanima što bolje približimo uvjete javnog poziva i odgovorimo na sva pitanja koja ih zanimaju, na terenu planiramo održati niz radionica. Naravno, u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija, radionice ćemo preseliti online, a sve prezentacije i materijali bit će i na našoj mrežnoj stranici, najavio je Kukić.

Štoviše, Fond će na svojim stranicama navesti kontakt telefone i e-mailove nakon objave javnog poziva, a putem kojih građani mogu postavljati pitanja vezana za energetsku obnovu kuća. Upravo na ovaj način Fond želi osigurati kontinuitet u provedbi programa energetske obnove obiteljskih kuća, a građani mogu očekivati poticaje i u godinama koje dolaze.

Copy link
Powered by Social Snap