Pretraga

Nizozemska još jednom zadivljuje – otvorena najduža solarna biciklistička staza na svijetu

A- A+

Superiorno organiziranje biciklističke infrastrukture u Nizozemskoj potvrđeno je izgradnjom najvećeg svjetskog spremišta za bicikle u Utrechtu 2019. godine, a provincija Utrecht ovog mjeseca također je dobila još jednu impresivnu održivu konstrukciju. Naime, ovaj put radi se o najdužoj solarnoj biciklističkoj stazi na svijetu koja je osim prijevoza, također zadužena i za proizvodnju čiste energije.

SolaRoad

Najduža solarna biciklistička staza u svijetu – SolaRoad | foto: Provincie Utrecht

Često se kaže da u Nizozemskoj ima više bicikala nego ljudi, a ova zemlja smatra se biciklističkim rajem i svjetskom biciklističkom prijestolnicom.

Nizozemci su izuzetno ekološki osviješteni narod, a velikom upotrebom ovog prijevoznog sredstva bore se protiv prometne gužve, koja itekako utječe na zagađenost zraka u gradovima te je povezana s klimatskim promjenama. Zanimljivo je da neki od njih nemaju automobil što ne ukazuje na loše imovinsko stanje, već predstavlja odabir zdravog životnog stila.

Nizozemske vlasti stoga neprestano rade na poboljšanju biciklističke infrastrukture u raznim gradovima, a poznate su, primjerice, duge biciklističke autoceste, kao i biciklistička parkirališta. Upravo je jedno takvo ogromno parkiralište otvoreno u Utrechtu 2019. godine, a ta provincija je i ove godine dobila još jedno biciklističko čudo – najdužu solarnu biciklističku stazu na svijetu.

SolaRoad

Brojni nizozemski projekti izgradnje fantastične biciklističke infrastrukture ovaj put su upotpunjeni novom solarnom biciklističkom stazom SolaRoad dugom čak 330 metara. Otvorena je 14. srpnja u mjestu Maartensdijk, a temelji se na principu održive mobilnosti koja ide pod ruku s proizvodnjom čiste energije, prenosi portal Ekovjesnik.

Naime, radi se o pilot projektu vrijednom čak 1,3 milijuna eura pod veslom provincije Utrecht, a cilj projekta je povezati biciklizam kao ekološki prikladan i održiv način prijevoza s održivim izvorima energije. O uspješnosti ovog projekta zasigurno će ovisit i daljnje širenje mreže solarnih biciklističkih staza u cijeloj pokrajini.

Izgradnja inovativne staze

Izgradnja inovativne solarne biciklističke staze SolaRoad u Maartensdijku počela je sredinom lipnja 2021. godine, a radovi su trajali oko mjesec dana. Izvođač radova bila je tvrtka Strukton Civiel, a vodila se ranijim ispitivanjima u provinciji Noord-Holland koja su provedena u suradnji s tvrtkom Strukton Prefab Beton.

Biciklistička staza sastoji se od betonskih blokova prekrivenih tankim prozirnim zaštitnim slojem, a koji ujedno omogućuje prodor sunčeve svjetlosti sve do ugrađenih solarnih ćelija.

Osim što SolaRoad opskrbljuje energetsku mrežu čistom i održivom energijom, ova staza sigurna je i ugodna za vožnju te je izgrađena zahvaljujući primjeni novih materijala i suvremenih tehnologija.

SolaRoad

SolaRoad | foto: YouTube, Ruptly

Klimatska neutralnost do 2040. godine

Provincija Utrecht u što većoj mjeri želi koristiti solarnu energiju i ugradnju solarnih panela na svojim prometnicama i to u svrhu ostvarivanja vrlo optimističnog cilja – postizanje klimatske neutralnosti do 2040. godine, navodi portal Ekovijesnik.

Najnoviji projekt solarne biciklističke staze tako ima dvije namjene, naime, služi kao biciklistička staza, a vožnjom preko nje proizvodi se čista energija. Na taj se način izbjegava korištenje poljoprivrednog zemljišta i drugih prirodnih površina za postavljanje solarnih panela.

Ovako proizvedena energija trenutno omogućuje električnu energiju za napajanje 40 kućanstava u Maartensdijku. Međutim, dugoročni cilj ovog biciklističkog projekta je osiguravanje dovoljne količine čiste energije koja se, primjerice, može koristiti za osvjetljenje cesta, ali i za grijanje njihovih površina.

– Ovim pilot projektom razvijamo nove proizvode kojima nastojimo ostvariti klimatsku neutralnost do 2040. godine te potaknuti dodatni razvoj održive mobilnosti. Solarna biciklistička staza u Maartensdijku se uklapa u našu plan da cestovnu infrastrukturu učinimo održivijom i smanjimo upotrebu fosilnih goriva, izjavio je pokrajinski zastupnik Arne Schaddelee. Osim toga, navodi da je ovaj dio Nizozemske vrlo gusto naseljen, a ujedno oskudijeva prostorom stoga bi ova dvostruka namjena biciklističkih staza trebala predstavljati dvostruku prednost.

Solarne biciklističke staze već postoje i u drugim dijelovima Nizozemske, a najnovija staza SolaRoad, smatraju lokalni dužnosnici, najduža je biciklistička staza ovog tipa u svijetu.

Copy link
Powered by Social Snap