Pretraga

Dječji vrtić koji proizvodi struju: Nakon energetske obnove na red došla solarna elektrana

A- A+

Nakon što je energetskom obnovom krajem prošle godine značajno povećana energetska učinkovitost zgrade Dječjeg vrtića Zlatna ribica u Kostreni i time omogućen prelazak iz energetskog razreda C u energetski razred A, sada je kostrenski vrtić dobio i fotonaponsku elektranu kojom će se dodatno smanjiti energetski troškovi vrtićke zgrade, kao i emisija ugljičnog dioksida. Ukupna vrijednost ovog zaista hvalevrijednog i održivog projekta iznosi 372.575 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za uvođenje obnovljivih izvora u zgrade javne namjene odobrio je Općini Kostrena sufinanciranje u iznosu od 140.750 kuna, odnosno 39,03 posto. U videu možete pogledati kako solarni sustav vrtića izgleda iz zraka.

dječji vrtić

Solarni sustav Dječjeg vrtića Zlatna ribica u Kostreni | foto: YouTube, Naša Kostrena

Danas je u svijetu sve učestalije korištenje solarnih elektrana koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, odnosno iz sunčeve energije i to pomoću solarnih panela postavljenih najčešće na krovove privatnih kuća, ali sve više i na zgrade javne namjene. U Hrvatskoj se također radi o sve popularnijem trendu proizvodnje električne energije na takav način, čime se dodatno smanjuju energetski troškovi, a ujedno i emisija ugljičnog dioksida.

Nakon što je zgrada Dječjeg vrtića Zlatna ribica u Kostreni energetski u potpunosti obnovljena krajem prošle godine, čime je povećana njena energetska učinkovitost i omogućen prelazak iz energetskog razreda C u energetski razred A, ovaj put vrtić je dobio i fotonaponsku elektranu koja će tijekom cijele godine proizvoditi električnu energije iz sunčeve energije. Također, zanimljivo je da se zapravo radi o prvoj javnoj zgradi u Kostreni na kojoj je ugrađen ovakav održivi sustav solarne elektrane.

Izdvojeni članak

Hrvatsko sunce na hrvatskim krovovima: Kreće projekt instalacije preko 3000 fotonaponskih elektrana

Projekt u vrijednosti od 372.575 kuna

Nova fotonaponska elektrana u Kostreni snage trideset kilovata proizvodit će električnu energiju iz sunčeve energije uz pomoć više fotonaponskih modula koji se nalaze na krovu zgrade Dječjeg vrtića Zlatna ribica. Kao što je rečeno, radi se o prvoj javnoj zgradi na području Kostrene na kojoj je ugrađen sustav solarne elektrane, a ukupna vrijednost ovog zaista hvalevrijednog i održivog projekta iznosi 372.575 kuna. Novi solarni sustav će se priključiti na postojeću elektrodistribucijsku mrežu niskog napona s ciljem vlastite potrošnje većine proizvedene energije, a u slučaju eventualnih viškova proizvedene energije osigurat će se njena daljnja distribucija.

Naime, još je u rujnu 2020. godine Općina Kostrena prijavila projekt na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za uvođenje obnovljivih izvora u zgrade javne namjene. Od ukupnih troškova projekta Fond je ocijenio prihvatljivima troškove u iznosu od 360.700 kuna, a u skladu s tim Kostreni je odobrio sufinanciranje u iznosu od 140.750 kuna ili 39,03 posto. Na taj se način samo dodatno povećao udio bespovratnih sredstava u realizaciji projekata javne namjene, a Općina Kostrena upravo je u tom segmentu posljednjih godina sve uspješnija.

dječji vrtić

Projekt solarnog sustava sufinancira se iz Fonda | foto: YouTube, Naša Kostrena

Međunarodna eko-škola

Dječji vrtića Zlatna ribica već ima međunarodni status eko-škole i dugogodišnji je nositelj priznate međunarodne oznake Zelena zastava, a ovaj projekt solarnog sustava koji će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora tijekom cijele godine, također ima važnu edukativnu ulogu te upotpunjuju ekološko usmjerenje vrtićkog objekta, odnosno ekološku osviještenost djece i djelatnika. Program Međunarodne eko-škole u Hrvatskoj provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje, a glavni cilj programa je uvođenje brige o okolišu u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava, a ujedno i u svakodnevni život djece i djelatnika vrtića.

Drugim riječima, zadaća je odgojiti mlade generacije osjetljive na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje najboljih mogućih odluka o razvitku našeg društva u budućnosti. Odgojno-obrazovne ustanove koje ispune postavljene kriterije te koje brigu o okolišu promiču kao trajnu vrijednost i način življenja zasluženo dobivaju povelju o statusu Međunarodne eko-škole i Zelenu zastavu.

Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na razdoblje od dvije godine, a nakon toga slijedi prijava za obnovu statusa te se mora dokazati da je provedba programa proširena na čemu polaznici i djelatnici vrtića u suradnji sa zajednicom sustavno rade.

U nastavku vam donosimo video kako solarni sustav Dječjeg vrtića Zlatna ribica u Kostreni izgleda iz zraka.

Copy link
Powered by Social Snap