Pretraga

Hrvatsko sunce na hrvatskim krovovima: Kreće projekt instalacije preko 3000 fotonaponskih elektrana

A- A+

Na krovove zgrada stižu fotonaponske elektrane i to njih više od 3000. Plan je kroz tri godine obuhvatiti instalacije solarnih panela kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, odnosno svuda gdje za to postoji mogućnost.

solarni paneli

Solarni paneli, ilustracija | foto: Unsplash

Hrvatska radi veliki korak u svoj novi energetski investicijski ciklus i to u segmentu obnovljivih izvora energije.

Prema trenutnim planovima, u sljedeće tri godine planira se postavljanje najmanje 100 MW integriranih fotonaponskih elektrana na više od 3000 zgrada diljem zemlje. Prema trenutnim planovima fotonaponske elektrane će se postavljati na sve površine na kojima za to bude mjesta.

Prema navodima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja riječ je o projektu koji ima potencijal pokrenuti ukupne investicije iznosa oko pola milijarde kuna.

Hrvatsko sunce na hrvatskim krovovima

Veliki državni energetski projekt vodit će Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske. Prema navodima Ministarstva i Agencije, koji su projekt jučer predstavili, očekuje se da će solarni paneli biti postavljeni kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Projekt naziva PVMax službeno je započeo 01. srpnja, a financiran je iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA kojim upravlja Europska investicijska banka. Njegova ukupna vrijednost iznosi 1,98 milijuna eura.

Sunčana elektrana na Visu:

Krajem prošle godine u pogon je puštena nova sunčana elektrana snage 3,5 megavata vrijedna 31 milijun kuna. Riječ je o najvećoj solarnoj elektrani na području Republike Hrvatske, ali i prvoj od sedam HEP-ovih sunčanih elektrana koje će se pustiti u rad kao dio projekta gradnje sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. godine vrijednog 750 milijuna kuna. Sunčana elektrana Vis godišnje bi trebala proizvesti oko pet milijuna kilovatsati električne energije što je potrošnja otprilike 1600 kućanstava.

Prema navodima iz Regionalne energetske agencije u projektu se vode principom ‘Hrvatsko sunce na hrvatskim krovovima‘.

– U Hrvatskoj je važno osigurati pravednost i sigurnost za sve građane, a solarna energija to omogućava. Danas već više od 12 milijuna stanovnika EU proizvodi vlastitu energiju, a taj broj bi mogao narasti na 50 posto do 2050. godine – hrvatskim građanima moramo pružiti jednaku priliku, navode iz REGEA-a te dodaju da se sunčane elektrane moraju naći na svakom hrvatskom krovu, prenosi Poslovni.hr.

Izdvojeni članak

Podravka na tri tvornice gradi solarnu elektranu

Javni pozivi raspisat će se do kraja listopada i bit će otvoreni za cijelo vrijeme trajanja projekta.

– Očekujemo da ćemo uspjeti i puno više od ciljeva koje smo zacrtali u projektu. Programi EIB-a su vrlo transparentni i jasni i očekuju 20 puta više investicija od dodijeljenih sredstava za pripremu tehničke dokumentacije. Pred REGEA-om je velik poziv, ali ne sumnjam da ćemo ga ostvariti, navodi dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

U sklopu projekta namjerava se obuhvatiti više od 3000 objekata, od obiteljskih kuća, javnih pa do privatnih zgrada.

Copy link
Powered by Social Snap