Pretraga

Betonski 3D printani most u Veneciji: Spoj povijesnih i suvremenih tehnika građenja

A- A+

Tradicionalne tehnike građenja u kombinaciji sa suvremenim računalnim dizajnom i metodom 3D printanja rezultirale su jednim novim spektakularnim arhitektonskim ostvarenjem. Naime, u Veneciji je za javnost otvoren vrlo atraktivni betonski pješački 3D printani most Striatus, a njegova posebnost je ta što je izrađen od 53 šuplja bloka, odnosno bez armature. Osim toga, može se bez poteškoća rastaviti i premjestiti na drugu lokaciju, dijelovi mosta također se mogu reciklirati, a projektanti su ovom konstrukcijom predstavili budućnost arhitekture i graditeljstva, čak i za mnogo složenije projekte.

3D most Venecija

Betonski 3D printani most u Veneciji | foto: Zaha Hadid

Nakon što je nedavno u Amsterdamu svijetu premijerno predstavljen fascinantni čelični 3D printani most futurističkog izgleda koji je izazvao sveopće oduševljenje, u Veneciji je također postavljen još jedan 3D printani most.

Ovog puta radi se o betonskom pješačkom mostu koji je uz to samostojeći te je izrađen bez čelične armature.

Posebnost ovog mosta je nevjerojatan spoj povijesne logike građenja koja je upotpunjena suvremenim računalnim dizajnom i tehnikom 3D printanja, a rezultat je estetski privlačan i visokofunkcionalan most.

Konstrukcija mosta

Betonski pješački most dimenzija 16×12 metara nazvan Striatus ostvarili su Block Research Group (BRG), zapravo Institut za tehnologije u arhitekturi koji djeluje u okviru Sveučilišta ETH Zürich i dizajnerski tim Zaha Hadid Architects, poznatiji kao ZHACODE, a u suradnji s tvrtkama incremental3D i Holcim, prenosi portal Dezeen.

Most je postavljen u Giardini della Marinaressa u sklopu Bijenala arhitekture u Veneciji, čime se javnosti želi prezentirati ovo arhitektonsko postignuće izrađeno od nearmiranog betona te upotpunjeno drvenim stubištem.

Naime, dijelovi betonskog pješačkog mosta drže se zajedno zahvaljujući kompresiji i gravitaciji, međutim, bez dodatne armature. Most je građen kombinacijom digitalnih tehnologija i gotičke tehnike gradnje kod koje kameni blokovi i svodovi upravo zahvaljujući svom obliku tvore čvrstu konstrukciju.

Također, čvrstu konstrukciju omogućila je posebna i prilagođena tinta koju je razvio Holcimov tim za istraživanje 3D tehnologija za printanje betona pa je most tako izrađen od 53 šuplja bloka, a svaki blok sastavljen je od 500 slojeva printanog betona.

Naime, radi se o 3D printanim klinastim elementima, poznatijima kao voussoari, koji tvore lukove i svodove.

Za ispis svakog od 53 bloka bilo je potrebno 84 sata, dok je izgradnja cijelog mosta i njegovo postavljanje trajalo 35 dana.

– Namjera je bila odgovoriti na izazove s kojima se suočava arhitektura, inženjering i građevinska industrija pokazujući odgovoran način projektiranja s jednim od najraširenijih i najizdržljivih materijala – betonom”, rekli su za Dezeen suosnivač ZHACODE-a Shajay Bhooshan i zamjenik direktora tvrtke BRG-a Philippe Block.

Održiva gradnja

Milijuni novih objekata u svijetu grade se od armiranog betona uz velike emisije ugljičnog dioksida. Primjerice, čelik koji se koristi za armaturu i cement koji je glavni sastojak betona posebno su problematični.

Stvaranjem šupljih 3D printanih betonskih blokova bez armature, cijela konstrukcija mosta ima za cilj smanjiti količinu potrošnje materijala.

Osim toga, s obzirom na specifičnu konstrukciju cijeli most se može lako rastaviti i postaviti na neku drugu lokaciju ili, ako konstrukcija više nije potrebna, materijali se mogu jednostavno razdvojiti i reciklirati, što cijeli projekt čini održivijim.

Projektanti mosta ovime su željeli pokazati da se 3D tehnika printanja osim za izradu jednostavnijih projekata poput ravnih zidova, može jednako tako učinkovito koristiti i prilikom zahtjevnijih i zakrivljenih struktura.

Osim toga, nadaju se da će se za ovakvu vrstu građenja razviti još više ekološki održiviji beton s znatno manjom emisijom ugljičnog dioksida.

– Striatus su dizajnirali neki od najboljih arhitektonskih i kreativnih umova u svojim područjima. Most pokazuje beskonačne mogućnosti 3D betonskog ispisa kojim je moguće ostvariti održiviji, brži i učinkovitiji proces građenja raznih struktura, a da pritom ne pate niti estetika niti funkcionalnost. Njegov digitalni i kružni dizajn koristi beton na najbolji mogući način, uz minimalnu potrošnju materijala kao i blokove koji se mogu više puta sastavljati i beskonačno reciklirati, izjavio je izvršni direktor Holcima Jan Jenisch, prenosi portal World Cement.

Izdvojeni članak

Fascinantna budućnost građenja: Prvi svjetski 3D printani most svečano otvoren u Amsterdamu

Budućnost građenja

Naime, projektanti Striatus željeli su pokazati da je ovakva vrsta gradnje itekako moguća i učinkovita ne samo za jednostavnije projekte, već i one složenije, da je ujedno ekološki održiva, a cijeli proces gradnje značajno je ubrzan.

Osim toga, atraktivni Striatus kombinira tradicionalne tehnike graditeljstva s naprednim računalnim tehnologijama te tako predstavlja inovativni pothvat koji može postati budućnost arhitekture i graditeljstva.

Kako je napravljen prvi 3D printani most u Amsterdamu, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap