Pretraga

[FOTO] Devastacija bioraznolikosti na Jarunu zbog zamjene javne rasvjete

A- A+

“Ako ste na Jarunu do sada mogli gledati krijesnice, uskoro više nećete!”, stoji u priopćenju inicijative Mračna strana svjetla, protivnika svjetlosnog onečišćenja. Gradonačelnik Tomislav Tomašević obustavlja sve postupke javne nabave u gradu, međutim, to se ne odnosi na projekt zamjene rasvjete na Jarunu.

rasvjeta na Jarunu

Rasvjeta na Jarunu | foto: Facebook, Mračna strana svjetla

U priopćenju na Facebook stranici inicijative Mračna strana svjetla stoji da se radi o neviđenoj devastaciji okoliša upravo zbog enormne i potpuno neopravdane količine javne rasvjete na Jarunu.

Jarun predstavlja jednu od glavnih zelenih površina u gradu Zagrebu koja osim za rekreaciju služi i kao utočište mnogim pticama i kukcima, čime osigurava urbanu bioraznolikost. Međutim, pročelnica javne nabave u Zagrebu, Danijela Habijanec, odredila je da Jarun mora biti osvijetljen klasom prometnice M3. Takav čin izazvao je veliku reakciju aktera inicijative jer se intenzitet rasvjete koja je predviđena za Jarun obično postavlja na dijelove brzih državnih cesta koje prolaze kroz naselja.

Javna rasvjeta ima izuzetno negativne posljedice za kukce i ptice, a upravo zbog te činjenice kriteriji za postavljanje rasvjete na Jarunu trebali bi biti puno stroži nego bilo gdje drugdje u gradu, stoji u priopćenju.

U Gradu nisu previše zainteresirani za ovakav problem

Nadalje, pročelnica Habijanec, koja je potpisana u dokumentima javne nabave, ne smatra da se radi o bilo čemu spornom, a sve je očiglednije da cilja na to da je “zeleno-lijeva koalicija” u gradu Zagrebu previše zauzeta drugim problemima. Članovi Mračne strane svjetla podsjećaju da je bivši šef javne rasvjete u Zagrebu, Mijo Marošević, osuđen zbog korupcije. Stoga izražavaju zabrinutost da bi se i u ovom slučaju moglo raditi o sličnim ilegalnim poslovima, jer se upravo snažnija rasvjeta više naplaćuje.

Večernji list prenosi izjavu Borisa Štromara, dopredsjednik udruge Naše nebo koji je bio i u radnoj skupini za novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Štromar navodi da se radi o besmislenom projektu vrijednom pet milijuna kuna, međutim, smatra da je rasvjetu na Jarunu itekako potrebno modernizirati. Dalje objašnjava da na Jarunu, gdje je ograničenje brzine 30 kilometara, jednostavno nije potrebno postavljati rasvjetu intenziteta kao na nekoj brzoj cesti. Dodaje da je Zagreb već od prije suočen s velikim problemom pretjeranog svjetlosnog onečišćenja, a postavljanje još snažnije LED rasvjete na Jarunu može predstavljati katastrofu za tamošnji ekosustav.

Izdvojeni članak

Gradi se prvi svjetski ‘grad šuma’ u kojem vozila padaju u drugi plan: Evo kako će izgledati prava ubrana džungla

Sporni poslovi i apel gradskoj vlasti

Protivnici svjetlosnog onečišćenja naglašavaju da Jarun treba u potpunosti zaštititi postavljanjem rasvjete toplih boja, odnosno minimalnog intenziteta. Osim toga, navode da su u tijeku javne nabave dospjela i brojna pitanja od predstavnika rasvjetne industrije zainteresiranih za natječaj koji uključuje modernizaciju javne rasvjete na Jarunu. Upozoravaju da – “U dokumentima koje ovdje donosimo postavlja se pitanje o proračunu kriterija za klasu prometnice M3 kad je izračunata NAJNIŽA KLASA – M6! S novim Zakonom o zaštiti od svj. onečišćenja i pripadajućim pravilnikom, maksimalna dozvoljena klasa u HR je M2!”

Drugim riječima, projektanti javne rasvjete na Jarunu smatraju da na Jarunu također treba biti minimalna klasa rasvjete prometnice ispod 2200K, a ne LED svjetiljke od 3000K kao na brzim državnim cestama. Pročelnica Habijanec zahtijeva upravo rasvjetu kao na brzoj državnoj cesti smatrajući da se noću teško orijentirati na Jarunu.

Zbog izuzetne zabrinutosti akteri Mračne strane svijetla uputili su otvoreni apel gradskoj vlasti.

– Nova vlast u Zagrebu bi trebala POD HITNO ZAUSTAVITI OVAJ ŠTETNI NATJEČAJ i SMANJITI svjetlosno onečišćenje u Zagrebu koje je, prema istraživanjima, nekoliko puta veće nego u Beču ili Grazu, pišu u apelu.

Copy link
Powered by Social Snap